T2

Ukens snadder

16. okt. 2009 - 13:50

I hver utgave av Teknisk Ukeblad oppdaterer våre forbrukerjournalister leserne på de siste trendene i elektronikk- og teknologimarkedet.

Disse omtalene vil vi nå publisere samlet på nett hver helg, slik at du kjapt kan få med deg hva som er nytt og spennende - og kanskje også noen kuriositeter innimellom.Datasafe

Om du ikke har opplevd å miste data er du en av få utvalgte. Men før eller siden mister firkløveren eller lykkeamuletten din potensen og da vil du også oppleve diskkrasj, PC-tyveri eller andre digitale forlis.

Du kan selvfølgelig ha en ekstern harddisk, men hva om huset brenner da? Eller at tyvene rasker med seg disken din også. Løsningen er selvfølgelig å lagre alt i cyberspace. Finske F-Secure tilbyr en slik løsning for 600 kroner i året. Og du kan lagre så mye du vil.

Online Backup, som løsningen så velformulert heter, spør deg om den skal ta seg av alt for deg eller om du selv definerer hva som skal lagres. Smart. Enda smartere er at du også får tilgang til alle filene dine over Internett.

Genialt, hvis du oppdager at du har glemt at du skulle ha med deg kontrakten du jobbet med på ferien. www.f-secure.comStopp rusten

Kjemiske prosesser kan være noe herk. Bilene ruster opp og vi gjør vårt beste med Tectyl for å bremse forløpet. Verre er det at kroppen vår så å si ruster innenfra. Frie radikaler (Ikke den typen som leser Klassekampen) herjer med molekylene våre.

Den beste måten å bremse dem på er med antioksidanter. Du har vel hørt om fem om dagen?

Ikke alle orker å gomle gulrøtter og broccoli, men hva med å drikke stoffet? Bosch nye saftsentrifuge, MES3000, stiller med 700 watt for å tyne alle vitaminene, mineralene og antioksidantene ut av eplehøsten din.

For ikke å snakke om alt det sunne kaninfôret som kan gulpes ned i et par slurker. Maskinen har to hastigheter. En for harde og en mye råvarer.

Den livgivende og tørsteslukkende saften samles i en egen gjennomsiktig mugge mens avfallet henvises til dertil egnet beholder.

Alt utenom motoren kan kjøres i oppvaskmaskinen. En investering på 1490 kroner er alt som skal til for å begynne et sunt liv. www.bosch.com

iPodtårnet

Stadig flere har droppet LP- og CD-hyllene i stua til fordel for digitale musikkfiler. Til ulike bransjers store fortvilelse tar hyllemeter med CD-er ikke noe plass lenger. Ikea får ikke solgt hyller, og salget av CD-spillere stuper. I låtenes nye verden er det PC-en og Mac-en, og ikke minst nettforbindelsen, som ruler.

Det har mange skjønt, og nå kommer alt fra stereoanlegg til biler med iPod-tilkobling. Philips nye musikktårn er et godt eksempel på denne trenden. DC570 er drøye meteren på strømpelesten kronet med nettopp, en iPod-tilkobling, som både henter ut tonene og lader opp dingsen.

Er du ikke eier av et slikt Appleprodukt kan du glede deg over at tårnet også kan spille musikk rett fra minnepinner. Dessuten har det innebygget FM-radio.

De innebygde høyttalerne stråler lyden til hver side for å gi så mye stereo det går an når alt er klemt sammen i en søyle. En tretommer bass tar seg av de dype tonene.

Og lyden? Jo den er faktisk riktig så bra, men det er neppe denne du vil ha om du skal ha den foran lenestolen og nyte Mozart. Prisen vi fant på nettet lå på rundt 2700 kroner. www.philips.com

TV-opptaker

De som ikke har en PVR vet bare ikke om at de trenger det. Spesielt de som savner VHS-en, eller fri og bevare oss, bruker den ennå, trenger en Personal Video Recorder.

Det er bakkenettet som kan by på det rikeste utvalg av mottakere, også på PVR-siden. Her er både Grundig og Sagem representert.

Ofrer du 5 000 kroner får du den beste som er Grundig, men for hele 2000 kroner mindre får du en DTR 94250T HD fra Sagem. Og med HD i navnet skjønner du at den kan ta opp i HD. Ikke det at bakkenettet flyter over av høydefinisjon, men bare vent til neste sommer.

Sagem-en er faktisk langt bedre i bakkenettutgave enn det den er i kabel- eller satellittutgave hos Canal Digital. Programvaren tilbyr en vesentlig bedre oversikt over kanalene og programmene som kommer i uka fremover.

Den 250 GB store disken gir plass til rundt 150 timer opptak i standarddefinisjon. To mottakere gjør at du kan ta opp to programmer samtidig eller se på et og ta opp et annet. Bra for familiefreden skulle vi tro. www.sagem.com

Snurrende nav

Belkin USB Hub er en smart liten 4-porters USB-utvidelse som kan roteres til akkurat den vinkelen som passer best.

Slett ikke dumt når du slipper opp for USB-plasser i PC-en på grunn av for mange (eller for store) plugger. www.belkin.comSprit på batteriet

Metanol kan gi deg mer enn kortvarig lykke og livslang blindhet. KDDI har vist frem en brenselcelle som kan drive mobilen din i opp til 320 timer mellom påfyll.

Det er likevel for tidlig å kaste alle laderne dine, teknologien blir ikke kommersielt tilgjengelig før om noen år. www.kddi.com

Sports-GPS

Litt sent i sykkelsesongen vår kommer Brando med en sykkelvennlig GPS.

I tillegg til de vanlige GPS-funksjonene kan den synkes mot Google Maps og logge sykkelturene dine.

Herligheten er vanntett, og holder i 28 timer på en ladning. Nok til våre sykkelturer. www.belkin.com

Snakk via fingeren

APLS har vist frem en teknologi for kommunikasjon via menneskekroppen.

I en demonstrasjon av løsningen på CEATEC i Japan kunne publikum overføre informasjon til en skjerm fra en håndholdt mobil bare ved å ta på et panel koblet til en datamaskin.

Om kort tid kan vi altså utveksle visittkort når vi håndhilser. www.alps.com

Rocker iPhone

Det enormt populære musikkspillet Rock Band er på vei til Apples mobiltelefon (og iPod Touch).

Det finnes allerede konkurrerende spill i AppStore, men originalen ligger godt an til å gjøre det bra også i lommeformat. www.apple.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.