GUIDER

Ukens iPhone App: Shazam

Shazam identifiserer musikk i alle situasjoner.

18. okt. 2009 - 16:10

Du har helt sikkert vært i en situasjon der du på radioen, på fest eller i en film har hørt en sang du bare digger, men så vet du ikke hvilken sang det er. Her kommer Shazam til unnsetning.

Shazam er en applikasjon som du får til de fleste mobile plattformer, og de har nå over 50 millioner brukere. Applikasjonen finnes til Windows Mobile, Android, iPhone OS, BlackBerry og Symbian.

Shazam er et passende navn for denne applikasjonen. Det virker som om den bruker magi for å identifisere sangene som blir tagget. For å si det enkelt så har hver eneste sang et akustisk særpreg, vi kan kalle det et fingeravtrykk for å skape en kjent sammenligning. Når du trykker 'Tag Now' tar Shazam et utsnitt på 10 sekunder av sangen som spilles, analyserer det akustiske fingeravtrykket g sender det til en database for identifisering.

Denne databasen består av over 8 millioner sanger og strekker seg helt tilbake til sanger fra 50-tallet. Som med de fleste tjenester som denne, Spotify for eksempel, er det gjerne ikke den aller nyeste musikken tilgjengelig i databasen.

Det blir litt for nerdete å forklare her akkurat hvordan dette fungerer. Om du absolutt vil vite det, kan du lese her, på engelsk.

Applikasjonen fungerer overraskende bra og du vil sannsynligvis bli litt imponert. Selv med er en god del bakgrunnstøy, på konsert for eksempel, er det ikke noe problem for Shazam å identifisere sangen som spilles.

Dersom du skulle være så uheldig å ikke ha dekning eller et trådløst nettverk tilgjengelig kan Shazam ta vare på taggen din og verifisere denne opp mot databasen neste gang du er tilkoblet et nettverk.

Når du tagger sanger legger programmet disse i lister sortert alfabetisk. Du kan selv velge hvordan denne listen skal sorteres, dette er den eneste innstillingen tilgjengelig for denne applikasjonen.

For hver sang du har tagget viser Shazam deg gir deg sangtittel, artist, album, sjanger, plateselskap og når sangen ble tagget. I tillegg er det en tast som viser deg albumet rett i iTunes på telefonen hvorfra du kan kjøpe albumet eller sangen dersom du ønsker det.

Ved å trykke på albumcoveret får du en alternativ visning for taggene dine. Albumcoveret blir litt større og den mindre interessante informasjonen skjules.

Det er også en tast som er ment til å ta deg rett inn i YouTube-applikasjonen og vise deg musikkvideoen for denne sangen, dersom denne eksisterer. Det viser seg dog at dette ikke fungerer like bra som hovedfunksjonen til programmet. Langt ifra alle sanger har det blitt laget musikkvideo til, og meningen med denne tasten er i utgangspunktet at den skal spille relevante videoer, men det er ikke alltid den relevansen er tilstede.

Du kan fylle inn ditt Twitter-brukernavn og passord og legge taggene dine ut på Twitter rett fra Shazam. Du kan legge bilder til i taggen din for å skape et personlig minne, og du kan sende den til andre via e-post.

Meningen med dette er at du skal lagre og dele dine musikkopplevelser med andre.

Du kan også se biografien og diskografien til artisten og dersom den finnes kan du lese en anmeldelse av albumet.

Shazam er en applikasjon som er meget grei å ha, spesielt siden den er gratis i AppStore. Shazam krever at du har oppgradert til iPhone OS 3.0 eller nyere. Applikasjonen er et godt verktøy for de som liker å utvide musikkbiblioteket sitt med god musikk.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.