GRATISPROGRAMMER

Ukens gratisprogram: Utorrent

Stein Jarle Olsen
17. nov. 2008 - 11:10

Bittorrent-teknologien har vært på nettet en stund.

Mer og mer

Men mens det tidligere bare har vært nerdene og fildelerne som har tatt den i bruk, kommer nå flere og flere, både kommersielle og ikke-kommersielle aktører etter.

NRK har for eksempel lagt ut TV-serien Nordkalotten 365 for nedlasting via Bittorrent, i full kvalitet og helt gratis, og spillnettstedet Gamer.no lar deg laste ned spilldemoer via Bittorrent.

Dette gjør de fordi teknologien baserer seg på at brukerne deler med hverandre, og distribusjonen dermed ikke trenger å gå fra egne servere i like stor grad – billigere for dem, og ofte bedre for brukerne, fordi den tilgjengelige båndbredden i mange tilfeller er langt større enn hva nettstedene selv kan tilby.

Klient

For å laste ned og dele Bittorrent-materiale, trenger du en klient.

Når du så åpner en torrent-fil i klienten, finner den ut hvor filen du leter etter, befinner seg, og begynner å laste ned – såfremt det er noen som deler akkurat denne filen.

Minimalt

Utorrent er et godt torrent-alternativ.

Det er enkelt å forstå, lett å bruke, og stjeler ikke allverdens med systemressurser. Du kan justere både maksimal opp- og nedlastingshastighet, laste ned mange filer samtidig og lage dine egne torrenter, om du har materiale du selv ønsker å dele.

Utorrent har til og med en egen språkfil for nordmenn, slik at du kan nyte torrent-delingen på norsk, om du vil.

Programmet finnes foreløpig for Windows og Wine, men utviklerne skriver på sine hjemmesider at de snart vil komme med en versjon for Mac.

Programmet er på stakkarslige 260 kB, og kan lastes ned fra Utorrent.com.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.