GRATISPROGRAMMER

Ukens gratisprogram: Spybot - Search and destroy

Stein Jarle Olsen
8. sep. 2008 - 07:10

Vi har tidligere skrevet om spywareprogrammet Ad-Aware, men i dagens Internett-hverdag er det så mye å passe seg for at vi føler det nødvendig å omtale et program til.

Grå hår?

Om du i vanvare skulle klikke på noe du ikke burde ha klikket på, risikerer du fort å miste kontrollen over nettleseren din, og da er det ikke lange veien til de grå hårene begynner å melde seg – særlig hvis du ikke har vært føre var og lastet ned de viktige opprydningsprogrammene på forhånd.

Det er nemlig ikke så lett å skulle laste ned noe nytt om alle forsøk på å skrive inn en adresse i nettleseren gjør at du ender opp på alskens lugubre sider som driver med alt annet enn spyware-fjerning.

Immuniser

Ad-aware gjør som nevnt før mye bra, men klarer likevel ikke fange opp alt. Og ukens gratisprogram, Spybot – Search and destroy, har i tillegg en del funksjonalitet som kan være gull verdt for de minst erfarne nettbrukerne.

I tillegg til å søke gjennom harddisken og kortminnet (RAM-en), kan nemlig Spybot utføre en såkalt ”immunisering” av nettleserne dine, slik at du ikke får muligheten til å klikke deg inn på de mest skadelige nettsidene.

Om uhellet skulle være ute, får du fra begynnelsen spørsmål om du vil ta backup av registeret ditt, slik at du raskt kan gå tilbake til tidligere, fungerende innstillinger.

Følger med

I tillegg følger en prosess kalt ”Teatimer” med på alt som skjer i registeret ditt, slik at du er sikret at det hele tiden er du som tar beslutningene. Det kan imidlertid være litt slitsomt med konstante beskjeder om registerendringer, men igjen; gull verdt om du er eller har vært plaget med spyware.

Heldigvis er prosessen frivillig, slik at du kan skru den av om du synes den er plagsom.

Kun for Windows

Siste versjon av Spybot, med versjonsnummer 1.6, ble lansert i juli. Den kan lastes ned fra distributør Safer Networkings nettside. Nedlastingen er på rundt 14 MB, og det er kun Windows som støttes.

Husk å oppdatere spywaredefinisjonene før du kjører en scan av harddisken.PS: Vær sikker på at du laster ned fra produsentens nettside eller et speil som anbefales fra nettsiden. Det har vært mange episoder med programmer som har utgitt seg for å være Spybot, blant annet med samme grafiske grensesnitt, men som selv har inneholdt spyware.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.