IT

Ukens gratisprogram: Skype

Bilde: Skjermdump
Stein Jarle Olsen
22. sep. 2008 - 07:04

Er du i utlandet og vil ringe hjem, blir det fort dyrt om du vil bruke mobiltelefonen. Teleselskapenes roaming-priser er ikke særlig snakkevennlige, og derfor er det godt at det finnes et alternativ.

PC-PC

Med Skype kan du nemlig ringe fra en PC med Internett-tilkobling, enten til en annen PC hvor som helst i verden, eller til en mobil- eller fasttelefon. PC-til-PC-ringing er helt gratis, mens du må betale tellerskritt for å ringe til en telefon.

Minuttprisene er som oftest billigere enn hva mobiloperatørene krever deg for, og særlig til fastlinjer kan det være mange penger å spare. Til USA (både fast og mobil) betaler du for eksempel bare rundt 14 øre minuttet, altså omtrent det samme som det koster å ringe mellom fastlinjer i Norge. Betale gjør du for eksempel med PayPal, som er både sikkert og velkjent for mange.

Undertegnede benyttet Skype flittig til kommunikasjon med hjemlandet da jeg var på reportasjereise i Mexico tidligere i år, og det fungerte meget godt.

Milliardprogram

Skype, som er utviklet av svenske Niklas Zennström og danske Janus Friis, ble solgt til eBay i 2005 for rundt 15 milliarder kroner.

I tillegg til IP-telefoni, støtter programmet videokonferanser (og med de siste versjonene også relativt høy kvalitet på videobiten), lynmeldinger og filoverføring.

En nylig måling viste at programmet vanligvis har rundt 13 millioner påloggede brukere samtidig.Mobil

Skype finnes også til mobil. Om venner og kolleger også har Skype, kan det bidra til å redusere mobilregningen betraktelig.

Foreløpig finnes programmet blant annet til Windows Mobile-enheter og Playstation Portable, Windows 2000, XP og Vista, Mac OS X og Linux.

Skype kan lastes ned fra programmets hjemmeside, og Windows-installasjonen er på rundt 21 MB.

Programmet finnes på norsk.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.