IT

Ukens gratisprogram: SIW

Stein Jarle Olsen
29. sep. 2008 - 07:10

Det er ikke alltid så lett å ha full oversikt over hva som befinner seg inne i PC-en din.

Heldigvis har en herre ved navn Gabriel Topala tatt seg bryet med å lage SIW – System Information for Windows, og attpåtil valgt å distribuere det helt gratis.

Detaljer, detaljer, detaljer

SIW forteller deg alt hva du måtte behøve av informasjon. Om du for eksempel skal sette inn nye RAM-brikker (en operasjon som de aller fleste kan klare) og ikke helt vet hvilken type RAM du trenger – spør SIW, og du får svar.

Eventuelt kan du sjekke temperaturen på prosessoren din, skjermkortet eller harddisken – godt å ha oversikt over om du for eksempel har en PC som krasjer etter langvarig bruk.

Brenn!

Har du det, kan det kanskje også være verdt å stressteste den. SIW har en funksjon som kalles ”Burn”, som kjører opp prosessorbruken til maks.

En halvtimes prosessorbrenning kan kanskje fortelle deg om det er temperaturen i kabinettet ditt som er problemet, eller om du rett og slett må belage deg på å kjøpe ny.

Passord

Ellers kan SIW fortelle deg mye nyttig og unyttig informasjon om programvaren du har installert, blant annet passordene til ting du har installert.

Her dukket for eksempel både brukernavn og passord til Windows Live Messenger opp, så om du mot all formodning skulle ønske å sjekke e-posten til make eller tenåring, kan dette altså være veien å gå. Verdt å tenke på før man installerer, også.

SIW har for øvrig en funksjon som kalles ”Win 9X password cracker” – uten at vi helt vet hva den gjør for noe. Den som lever, får se.

Programmet kan også fortelle deg registreringsnøklene til en del programmer du har installert – kjekt om du skulle ha rotet vekk lisensene eller vil installere programmene på nytt.

Pinne

Alt i alt er SIW et nyttig program som forteller deg omtrent alt det du måtte ønske å vite om både maskin- og programvare på PC-en din. Programmet finnes også på norsk, dog i en relativt vagt oversatt utgave. Det krever ingen installasjon, og kan kjøres fra en minnepinne om du måtte ønske det.

SIW er like over 4 MB, og kan lastes ned fra produsentens hjemmeside.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.