IT

Ukens gratisprogram: Photomatix

Morten Gulden
27. okt. 2008 - 07:12

HDR (High Dynamic Range)-bilder settes sammen av tre (eller helst flere) forskjellige eksponeringer av samme motiv.

Trikset fungerer fordi de undereksponerte bildene inneholder informasjon om de lyse partiene i bildet, mens de overeksponerte bildene inneholder detaljene i mørke områder.

Slår du alt sammen, får du et HDR-bilde som kollektivt inneholder langt mer bildeinformasjon enn enkeltbilder kan fange opp, eller skjermen din kan vise.

Enkelt i bruk

For å generere et HDR-bilde tar du en serie eksponeringer av motivet, med forskjellige eksponeringsverdier, og prosesserer dem til ett enkelt bilde i Photomatix.

Prosessen er enkel, og forklares i en vennlig hjelpetekst som dukker opp når du starter programmet. Først velger du HDR -> Generate fra menyen. I dialogboksen som dukker opp kan du mate inn de forskjellig eksponerte bildene.

Photomatix lager så et HDR-bilde – som vanligvis ser helt forferdelig ut på skjermen. Det er egentlig ikke så rart, en vanlig dataskjerm kan ikke vise en brøkdel av informasjonen i et HDR. Så hva skal du med det da?

Magi

Du skal ”klemme sammen” HDR-bildet slik at all informasjonen gjengis innenfor fargespekteret vanlige skjermer kan forholde seg til. Og det er her magien begynner.

Det finnes en rekke forskjellige algoritmer – og dermed forskjellige justeringsmuligheter – som påvirker prosessen.

Du kan ende opp med alt fra ”vanlige bilder” som inneholder mer detaljer enn du er vant med, til sinnssykt surrealistiske, fargesprakende monstrositeter.

Det er opp til deg.

Se eksempel

Prøv deg fremMenyvalget er HDR -> Tone Mapping. Her gjør du innstillinger som påvirker det ferdige bildet. Ikke vær redd for å ratte rundt i parametrene for å eksperimentere, forhåndsvisningen av det ferdigprosesserte bildet vil gi deg en god idé om hvordan sluttresultatet vil bli seende ut.

Når du er fornøyd med innstillingene, klikker du OK, og får etter litt venting det ferdig prosesserte bildet tilbake på skjermen. Dette kan du lagre som en vanlig JPEG.

Programmet er på 3.1 MB, finnes til både Mac og PC og kan lastes ned som gratis prøveversjon fra hdrsoft.comDel
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.