GRATISPROGRAMMER

Ukens gratisprogram: OpenOffice

Open Office sin logo.
Open Office sin logo.
Stein Jarle Olsen
2. sep. 2008 - 10:29

Om du ikke har en Office-versjon fra før, og ikke har det privilegiet at du er student, må du fort ut med tusenlapper for å skaffe deg fullversjonen av Office 2007, som er den nyeste versjonen av Microsofts programpakke.

Ikke alle av oss er interesserte i å bruke slike summer på programvare. Heldigvis finnes det et strålende alternativ, kalt OpenOffice.org.

Funksjonslikt

OpenOffice-pakken består av programmene Writer, Calc, Impress, Base og Draw, som kan sammenliknes grovt med henholdsvis Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Access og Publisher.

Grensesnittet likner ofte på Microsofts tilsvarende program, og funksjonene er også omtrent de samme.

En fordel med OpenOffice-programmene er at både Writer, Calc og Impress støtter eksport til PDF-filer. Impress lar deg også lage flashfiler (.SWF) av presentasjonene dine, slik at hvem som helst med en Flash-avspiller installert kan se dem.

På norsk

I skrivende stund er siste tilgjengelige versjon av OpenOffice.org-pakken 2.4.1. Versjon 3.0 er også tilgjengelig, men foreløpig kun i betastadie. Den ferdige 3.0-versjonen er ventet i løpet av september.

Pakken finnes både på bokmål og nynorsk, og norsk stavekontroll lastes ned ved siden av. Openoffice finnes både til Windows, Linux og Mac OS X.

Versjon 2.4.1 for Windows er 113 MB stor, og kan lastes ned fra no.openoffice.org.