T2

Ukens gratisprogram: Irfanview

Stein Jarle Olsen
22. aug. 2008 - 16:19

Det er ikke alle av oss som har råd til Adobe Photoshop, som er industristandarden for bildebehandlingsprogrammer. Alle har heller ikke behov for det.

Enkelt, men kraftig

Skal du bare se på badebildene fra Mallorca eller jubelscenene fra podens fotballkamp, kan det hende du rett og slett klarer deg med programmet som følger med Windows.

Men om du vil jobbe litt mer avansert med bildene, er ikke det lenger nok. Og det er her Irfanview kommer inn.

Det er nemlig et svært enkelt bildevisnings- og behandlingsprogram med flust av funksjoner også for de som krever litt mer. Du kan blant annet beskjære bildene og justere lysstyrke, kontrast og hudtoner.

Og det beste av alt: Det koster ingenting!

Skandinavisk

Programmet er laget av bosnieren Irfan Skiljan (derav navnet), og finnes på 23 forskjellige språk. Norsk er dessverre ikke ett av dem foreløpig, men både svenskene, danskene og finnene har sitt språk med.

Irfanview åpner ofte bildene dine langt kjappere enn hva Microsoft Photo Editor for eksempel klarer, og er derfor også et godt alternativ selv om du allerede har for eksempel Photoshop.

En bred samling valgfrie tilleggsfunksjoner gjør også at Irfanview kan spille av en rekke ulike videoformater, mp3- og OGG-filer, og det finnes til og med en plugin som gjør at programmet kan benytte seg av filtre laget spesielt til nettopp Photoshop.

Da har du plutselig et program som kan utføre mange forskjellige oppgaver.

Mange på en gang

En annen kjærkommen funksjon er den såkalte "Batch convert\rename"-funksjonen.

Med den kan du konvertere en samling filer fra et format til et annet i én enkel vending, eventuelt endre navnet på alle Mallorca-bildene samtidig, noe som jo kan være greit hvis du vil ha litt system i alle bildene, og de har navn som "IMG_3241" og slikt.

Irfanview er bare 1,25 MB stort, og kan for eksempel lastes ned fra Download.com.

PS: Har du en litt eldre Windows-versjon, som for eksempel Windows 2000, kan Irfanview gi deg muligheten til å bla i bilder med piltastene, i stedet for å måtte klikke deg videre med musa. Og bare det er jo en stor forbedring. :-)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.