GRATISPROGRAMMER

Ukens gratisprogram: Faststone Image Viewer

Stein Jarle Olsen
24. nov. 2008 - 07:16

”Windows bilde- og faksbehandling” er standardvisningsprogrammet for bilder i Windows XP.

Det fungerer helt greit, og lar deg se på bildene dine sånn noenlunde raskt, men har ingen andre funksjoner enn det.

Vi har tidligere omtalt Irfanview, som gir deg mange funksjoner for relativt avansert bildebehandling, og i tillegg har støtte for såkalte plugins til Adobe Photoshop.

Alternativ

Et annet alternativ er Faststone Image Viewer. Den er svært kjapp, brukervennlig og har en rekke smarte funksjoner.

Om du åpner et bilde i Faststone, får du bildet opp i fullskjermsmodus. Beveger du musa til høyre, får du opp den såkalte EXIF-informasjonen om bildet, altså kameramodell, lukkertid og så videre.

Beveger du musa til toppkanten av bildet, får du opp en oversikt over de andre bildene i samme mappe, og kan navigere uten å bevege deg ut av bildevisningen. Du kan naturligvis også navigere ved hjelp av piltastene.

Sammenlikn

Ned får du typiske standardvalg, som for eksempel ”Start lysbildeserie”, og til venstre en rekke bildebehandlingsmuligheter. Om du velger å gjøre noe med et bilde, for eksempel justere skarpheten, har du hele tiden mulighet til å se hvordan originalen ser ut.

Det gjør det veldig enkelt å vurdere justeringene du har gjort, på lik linje med ”layers” i Photoshop.

Enkelt

Det er også kjapt og enkelt å endre bildestørrelse, og du kan legge på et vell av ulike effekter, eventuelt gjøre bildet sort-hvitt eller gammeldags med sepia-modusen. Med et museklikk kan du zoome inn der du vil i bildet.

Programmet har også en rekke tastatursnarveier, for eksempel kan du endre navn på en fil med F2-tasten, og kjøre ”batch convert\rename”-funksjonen med F3.

Denne lar deg konvertere eller gi nytt navn til flere filer samtidig. Veldig greit om du har en haug med filer kalt ”IMG_XXXX” og liknende.

Støtter mye

Faststone har også et eget browser-vindu, som likner mye på Windows’ egen Explorer. Det støtter de fleste bildeformater, inkludert RAW-formatene til de mest kjente produsentene.

Faststone Image Viewer er på cirka 4 MB, finnes i norsk versjon, og kan lastes ned fra produsentens hjemmeside.