IT

Ukens gratisprogram: CCleaner

Stein Jarle Olsen
6. okt. 2008 - 07:05

Vi har vært gjennom spyware, adware, malware, virus og slike fæle ting allerede, blant annet gjennom AVG Antivirus, Ad-Aware og Spybot – Search and Destroy.

Frigjør ressursene

Nå er vi kommet til alt det andre som kan ligge på harddisken din og stjele hardt tiltrengte systemressurser. Det kan dreie seg om programmer du ikke bruker, ting som starter opp med maskinen og et systemregister fullt av feil.CCleaner, eller Crap Cleaner, som det egentlig heter, leter gjennom programvaren din etter unødvendige filer, feilaktige registeroppføringer og det som verre er, og lar deg slette alt slikt som tar opp harddiskplass og ressurser.

Store mengder

På vår PC brukte den rundt minuttet, og fant nesten 6 GB med filer vi ikke trenger – for eksempel loggfiler til nettleseren, mediespilleren og alle de andre programmene vi har.

Den tømmer også papirkurven, fjerner alle midlertidige filer og frigjør så mye plass den klarer. Har du litt kjipt med harddiskplass, kan altså CCleaner være gull verdt.

Registervask

I tillegg søker programmet lynkjapt gjennom systemregisteret, og hos oss fant den hundrevis av feilaktige oppføringer – ofte rester etter programmer vi har hatt installert tidligere, rester som til sammen bidrar til å gjøre maskinen treigere.

For å være sikker på at du ikke sletter noe du ikke bør slette, lar den deg først ta backup av registeret, slik at du kan gå tilbake til originalen om uhellet skulle være ute.

Avinstallér

Som en tilleggsfunksjon har også CCleaner oversikt over hvilke programmer du har installert, og lar deg avinstallere de programmene du ikke måtte trenge.

Det fører også liste over hvilke programmer som starter sammen med Windows, og lar deg fjerne de du ikke måtte trenge – noe som kan gjøre oppstarten raskere.

Vær bare sikker på at du vet hva du gjør om du endrer på disse innstillingene – gjør du noe feil, kan du risikere at du får en ubehagelig overraskelse neste gang du prøver å skru på maskinen.

CCleaner kan lastes ned fra produsentens hjemmeside (velg "alternative download" for å laste ned direkte), finnes i norsk utgave, og er like under 3 MB stor. Programmet oppdateres jevnlig, så pass på at du får med deg nyeste versjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.