NATURVITENSKAP

UiO-forsker med tynnfilm-patent

Forsker Ola Nilsen ved Kjemiosk institutt ved Universitetet i Oslo har funnet en ny måte å produsere tynnfilmer av hybridmaterialer.
Forsker Ola Nilsen ved Kjemiosk institutt ved Universitetet i Oslo har funnet en ny måte å produsere tynnfilmer av hybridmaterialer. Bilde: Atle Abelsen
Atle Abelsen
21. juni 2006 - 08:03

De fleste tynnfilmene som brukes i dag er laget av uorganiske materialer. Stadig kommer nye filmer med spesielle egenskaper.

Vinduer behandlet med titanoksid gjør at skitt og støv kjemisk vaskes bort av seg selv. Slike overflater er også antibakterielle og de dugger ikke.

Hybridmaterialer vanligere

I fremtiden tror forsker Ola Nilsen at såkalte hybridmaterialer vil bli vanligere, filmer som vekselvis består av tynne lag med uorganiske og organiske materialer.

– Mens uorganiske filmer er stive og brekker hvis de bøyes, kan hybridmaterialene gjøres fleksible. Det vil gjøre det mulig å lage PC-skjermer som kan rulles sammen eller brettes, og seilet på seilbåten kan kanskje fungere som solcellepanel, uttaler Ola Nilsen til forskningsmagasinet Apollon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.