SAMFUNN

Ugunstig for Norge

3. mai 2001 - 13:32

EU-kommisjonen har nå kommet med forslag til et nytt rammeprogram for forskning og teknologi. – Forslaget ser umiddelbart ikke så gunstig ut for Norge som det 5. rammeprogram er, sier avdelingssjef i EU ForskningsInfo, Ole Andreas Flagstad til bladet Forskning.

– Våre hovedsatsingsområder ser ut til å bli mer fragmenterte hvis dette forslaget går igjennom. Olje- og gassforskning er ikke satt opp som et prioritert satsingsområde, ei heller marin forskning. Derimot er både forskning på informasjons- og kommunikasjonsteknologi og bioteknologi blant de foreslåtte tematiske områdene, forteller Flagstad.

Avdelingssjefen understreker at dette foreløpig bare er et forslag, uten særlig detaljerte faglige beskrivelser. Olje og gass var heller ikke med i forslagene til det femte rammeprogrammet, men kom med til slutt, minner han om.

EU-kommisjonen foreslår satsing på sju tematiske områder. I tillegg kommer en rekke virkemidler for å styrke europeisk forskningspolitikk, integrere europeisk forskning, øke forskermobiliteten på tvers av land og bidra til bredere deltakelse fra små og mellomstore bedrifter.

Kommisjonens forslag skal nå behandles i flere omganger i ministerrådet og parlamentet i EU. De første utlysingene forventes høsten 2002, skriver Forskning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.