DATATELE

UGS-kjøp gir store muligheter

MATT: Helge Kjeilen og Mikael Fant forventer at det nye DAK-systemet NX5 vil sette de andre leverandørene i sjakk matt-posisjon.
MATT: Helge Kjeilen og Mikael Fant forventer at det nye DAK-systemet NX5 vil sette de andre leverandørene i sjakk matt-posisjon. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
1. juni 2007 - 20:05

Med det nye femte generasjons DAK-systemet NX 5 vil sannsynligvis Siemens kapre store markedsandeler i markedet for DAK, mener salgssjef for Norden, Mikael Fant.

– Vi ser allerede store muligheter etter at UGS er kjøpt opp av Siemens.

Det er det nye systemet NX 5 som gir mulighetene.

– Vi har dessverre i altfor stor grad tillatt våre konkurrenter til å dominere markedet. Med NX 5 venter jeg at UGS blir markedsleder og setter en ny standard for DAK-verktøy. Nå kan vi knytte data fra DAK-systemet direkte opp mot produksjonsprosessene på en langt bedre måte enn kun gjennom de tradisjonelle utstyrsdatabasene. Med NX 5 blir det mulig å simulere produksjonen og utstyr på en langt bedre måte enn tidligere. På en enkelt PC kan vi få langt større sammenstillinger enn tidligere. Hele produksjonslinjen kan legges inn i én modell. Resultatene fra simuleringene kan vi igjen overføre til selve styringen av anlegg, forteller Fant.Raskere programvare

Helge Kjeilen i Summit Systems, som representerer UGS i Norge, har nylig avviklet en turné for å presentere verktøyet for norsk industri. Han har møtt stor interesse for NX 5:

– Vi ventet å få rundt 100 besøkende til sammen på de fire stedene vi har vært – Asker, Kristiansand, Bergen og Trondheim. I stedet deltok over 190 personer, forteller han.

Summit Systems har solgt DAK-systemer og tilhørende PLM-systemer (Product Lifecycle Management) i en årrekke.

– Systemet er databasedrevet. Det gjelder også de grafiske dataene. Sammen med nye dataverktøy opprinnelig utviklet for spillbransjen, har dette gitt nye muligheter for DAK-systemet. Særlig gjelder dette størrelsen på sammenstillingene, hvor det er mulig å kjøre komplette sammenstillinger av alle fagdisipliner i én modell på én PC, forteller han.Øker produktiviteten

NX 5 kan inkludere 3D-modeller fra de aller fleste DAK-leverandører. Det skyldes at selve 3D-programvaren som ligger til grunn for de systemene som er i bruk i Norge, stort sett er basert på en programvare utviklet og levert av UGS.

– Fleksibiliteten og brukervennligheten samt kapasiteten i NX 5 mener vi vil øke produktiviteten betydelig hos norske ingeniører som arbeider med konstruksjon. Tall fra USA viser at systemet i seg selv gir minimum 20 prosent effektivitetsgevinst. Samtidig blir kvaliteten på sluttproduktet bedre på grunn av de kontrollmulighetene den multidispline modellen gir. Med dagens stramme arbeidsmarked vil en mer effektiv programvare sørge for at arbeidsstokken kan få bedre arbeidsvilkår, understreker Kjeilen.Brukerstyrte menyer

NX 5 har et nytt brukergrensesnitt som gjør det mulig å enkelt lage standardprosedyrer som ligger fast i systemet for brukerne. Dette kan gjøres uten at det er behov for eksperthjelp til å programmere disse rutinene. På den måten skal det være enklere å gjenbruke data som allerede er lagt i databasen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.