MILJØ

Ufarlig å kildesortere

Leif Haaland
13. aug. 2003 - 08:08

Det er en utfordring å bedre arbeidsmiljøet for renovatører, men det er uavhengig av om matavfallet samles inn separat eller usortert sammen med restavfallet.

Det mener NRF, som er interesseorganisasjonen for kommuner og interkommunale avfallsselskaper. NRF er ikke enig i uttalelser fra Statens arbeidsmiljøinstitutt som hevder at "de brune dunkene med matavfall utgjør en bakterietrussel vi ikke aner omfanget av".

Danske og tyske undersøkelser viser at de målte eksponeringsnivåene fra kildesortert avfall var moderate. Det ble ikke påvist høyere nivåer enn for usortert avfall.

En utredning som Mepex Consult AS utførte for Orio-programmet viser heller ikke høyere konsentrasjoner av mikroorganismer eller toksiner i kildesortert enn usortert avfall. Rapporten ligger på www.orio.no/norsas/oriomain.nsf

Ifølge rapporten inneholder blandet husholdningsavfall, separat kildesortert våtorganisk avfall - og spesielt perkolat som oppstår under tett lagring - høye konsentrasjoner av mikroorganismer og endotoksiner. Derfor vil renovatører være sterkere eksponert for slike stoffer enn mange andre.

Likevel ser det ikke ut til at renovatørene har vesentlig økt forekomst av helseplager, hudirritasjoner eller luftveissymptomer enn andre arbeidstakere.

NRF viser til at innsamlingsutstyr innendørs og utendørs sammen med innlastingshøyden på renovasjonsbilen har mer å si for renovatørene enn om matavfallet er kildesortert eller ikke. Det har stor betydning for renovatørene at kjøretøyene har høyt innkast, gardin og avsug.

Rotteplagen er heller ikke så stor i dag som tidligere. Den er redusert etter at det ble tatt i bruk nye avfallsbeholdere, hevder NRF.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.