BYGG

Uenige om boligbehovet

IKKE I TELT: - Ikke mange nordmenn bor i telt, i overkant av 20 000 boliger er tilstrekkelig nybygging, sier Harald Magnus Andreassen.
IKKE I TELT: - Ikke mange nordmenn bor i telt, i overkant av 20 000 boliger er tilstrekkelig nybygging, sier Harald Magnus Andreassen. Bilde: CAMILLA AADLAND
Joachim Seehusen
20. okt. 2009 - 08:50

Ekspertene strides om hvor mange nye boliger Norge trenger hvert år.

Prognosesenteret legger hvert år frem sine beregninger. Gjennom en årrekke har de vist at det bør bygges 40.000 nye boliger hvert år.

Bjørn-Erik Øye antydet allerede i fjor at 40 000 nå var for lavt, og at behovet i et 20-års perspektiv vil gå mot 60.000.

For høyt

Men nå sår sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tvil om tallene. På et seminar i regi av Byggenæringens Landsforening i forrige uke hevdet han at boligbyggingen har falt fra et for høyt nivå.

– I overkant av 20.000 nye boliger var i lange perioder nok til å gi det norske folk tak over hodet og jeg tror det samme vil være tilfellet i årene som kommer. 35.000 var åpenbart mer enn markedet var i stand til å ta av, og trolig mer enn vi hadde bruk for. Ikke mange bor i telt for tiden, så vidt jeg kan se, sier Andreassen i en kommentar.

Vil øke

Han legger til at 60.000 er et svært høyt nivå, også internasjonalt og det vil kreve at en uvanlig stor del av landets inntekter går til bygging av boliger.

– Men dersom innvandringen til landet forblir svært høy, vil det etter hvert kreve økt bygging – selv om de som kommer, ikke minst mange svensker, bor langt trangere enn nordmenn flest.

Kalkyle

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret står fast på at utvikling går i retning av 60 000 nye boliger.

– Det er en kalkyle der vi har som forutsetning at antall boliger per hode er stabilt, vi har jo en eksplosiv befolkningsutvikling i Norge, og jo lenger vi bygger under behovet jo større blir gapet, sier Øye.

– Det kan være at Andreassen vurderer etterspørsel, men behov og etterspørsel er ulike størrelser. Om prisene stiger, synker etterspørselen, men behovet forblir det samme, sier Øye.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.