BYGG

Udugelig byggledelse koster milliarder

DYRERE ENN NØDVENDIG: Norske boligblokker blir dyrere enn nødvendig. Det har Sintef Byggforsk dokumentert i en ny undersøkelse som viser at effektiviteten kun ligger på 79 prosent av det optimale.Bildet er et arkivbildet, den avbildete blokken har ikke noe med undersøkelsen å gjøre.
DYRERE ENN NØDVENDIG: Norske boligblokker blir dyrere enn nødvendig. Det har Sintef Byggforsk dokumentert i en ny undersøkelse som viser at effektiviteten kun ligger på 79 prosent av det optimale.Bildet er et arkivbildet, den avbildete blokken har ikke noe med undersøkelsen å gjøre. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
3. sep. 2007 - 07:14

Byggenæringen sløser bort 40 milliarder kroner hvert år på dårlige prosjektledere.– Det var litt overraskende å se at det er så store forskjeller mellom de beste og de dårligste, sier Sverre Larssen, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, BNL.

Prosjektledere og antall feil viktigst

– Det er farlig å lese rapporten bokstavelig, men vi har identifisert prosjektlederne som helt vesentlige for kostnadseffektiviteten, sier Thorbjørn Ingvaldsen i Sintef Byggforsk.

Ingvaldsen har vært prosjektleder for rapporten "Effektivitetsanalyse av byggeprosjekter. Ved siden av prosjektlederne kommer feilfrie bygg med lave utbedringskostnader opp som en viktig faktor.

Opplæringsbehov

– Det er godt å få dokumentert hvor viktig god byggeledelse er. Dette vil nok være et kraftig insitament for næringen til å satse videre på opplæring og oppfølging av byggeledelse, sier Larssen.

Sintef Byggforsk har studert effektiviteten i 122 prosjekter der det er bygget forholdsvis identiske boligblokker for 10 milliarder kroner. Prosjektene er ført opp i perioden 2000 til 2005 av 38 forskjellige firmaer.

Over 20% til toppen

I rapporten heter det at full effektivitet er en utopi. Likevel vil en økning i effektiviteten på fattige én prosent gi årlige besparelser på to milliarder kroner.

Om full effektivitet settes til 100 prosent viser de undersøkte prosjektene en effektivitet på 79 prosent.De fem viktigste

Åtte av 14 parametere som har betydning for kostnadseffektivitet i et byggeprosjekt kan direkte eller indirekte føres tilbake til prosjektledelsen. Forskerne har funnet fem prioriteringer som står høyt hos de prosjektlederne som oppnår høy effektivitet. De fem områdene er.

  • – De legger vekt på å hente inn forsinkelser så raskt som mulig
  • – De er tilbakeholdne med å bruke overtid
  • – De bruker mye tid på økonomioppfølging
  • – De tar initiativ for å begrense sykefraværet
  • – De kjøper tjenester utenfra prosjektet.


Går videre

Ingvaldsen er allerede i ferd med å planlegge nok en undersøkelse om effektivitet. –

Det er første gang en slik undersøkelse er gjort og vi sitter igjen med flere spørsmål som er ubesvart.

Stordrift overdrevet?

Blant de ubesvarte spørsmålene er blant annet at det ikke synes å være noen effektivitetsgevinst å hente gjennom stordrift.

Kort byggetid later heller ikke til å bidra til økt effektivitet.

– Jeg har en drøm om å doble antallet prosjekter vi ser på, sier Ingvaldsen.

Han er nå i samtaler med Byggenæringens Landsforening, Norges forskningsråd og Nordisk Industrifond.

– Vi kan jo ikke bare la dette ligge i hylla, fastslår Sverre Larssen. Sammen med Byggekostnadsprogrammet har BNL bevilget 300.000 kroner til en oppfølging.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.