KRAFT

UD kjører til klimamøte i Tromsø

TIL KLIMAMØTE: Utenriksdepartementet velger å sende biler til klimamøte i Tromsø med Hurtigruten. Biler i Tromsø er ikke tilfredsstillende. Bildet viser hurtigruteskipet Richard With.
TIL KLIMAMØTE: Utenriksdepartementet velger å sende biler til klimamøte i Tromsø med Hurtigruten. Biler i Tromsø er ikke tilfredsstillende. Bildet viser hurtigruteskipet Richard With. Bilde: Anders J. Steensen
Kjetil Malkenes Hovland
22. apr. 2009 - 09:02

Neste uke er det klimamøte i Tromsø, med Al Gore og en rekke andre prominente gjester som skal snakke om hvordan man redder verden.

Samtidig er det ministermøte i Arktisk råd, men bilene som skal frakte ministrene fra bl.a. USA, Canada og Russland er ikke gode nok for Utenriksdepartementet.

, men bilene som skal frakte ministrene fra bl.a. USA, Canada og Russland er ikke gode nok for Utenriksdepartementet.LUKSUS-LEXUS: Hybrid-SUVen Lexus RX400h var ikke god nok for ministrene som skal møtes i Tromsø, mente Utenriksdepartementet. De kjører heller biler opp fra Oslo til Trondheim og frakter dem med Hurtigruta til Tromsø.

De sender derfor biler fra Oslo oppover til klimamøtet med Hurtigruten, skriver Nordlys.

– Forsinket aprilspøk

– Det der må jo være en litt forsinket aprilspøk, sier Rasmus Hansson i miljøorganisasjonen WWF til Teknisk Ukeblad.

Han tar ikke saken så veldig tungt, men mener den viser godt hvor vanskelig det er å være miljøvennlig.

– Det er ikke så fryktelig alvorlig, men det går jo ikke an å finne en bedre illustrasjon på hvor vanskelig det er å begynne å gjøre noe konkret eller i det små selv for UD som er forpliktet av klimaforliket og Soria Moria, sier Hansson.

– Når Jonas Gahr Støre tør å ta over og tale den barske Ahmadinejad midt i mot, selv om han kanskje har atomvåpen, så er det rart at man ikke tør å frakte et par urixministre med en Lexus, sier miljøverneren.

Skaffet hybrid-SUV

Opprinnelig fikk et Tromsø-firma oppgaven med å skaffe nok luksusbiler til transporten av ministre. De skaffet biler av typen Lexus RX400h, som tidligere er brukt av Bill Clinton og kongeparet under besøk i Tromsø. Lexusen er en luksus-SUV med hybridmotor som går både på batteri og bensin.

Utenriksdepartementet har i stedet inngått en avtale med OMT Limousine i Oslo.

– Vi frakter et antall biler fra Oslo til Tromsø. Så mye mer kan jeg ikke si, dette oppdraget er omfattet av strenge sikkerhetstiltak, sier daglig leder Jan Erik Jensen i OMT Limousine til Nordlys.

Fraktes med Hurtigruten

Bilene fra Oslo skal kjøres til Trondheim, og deretter fraktes med Hurtigruten til Tromsø. OMT Limousine var forberedt på kritikk.

– Men jeg kan forsikre at miljøaspektet er viktig i vår kontrakt med UD. Fem prosent av fakturasummen skal brukes til å kjøpe klimakvoter. Og disse bilene fraktes så miljøvennlig som mulig, sier Jensen.

TROMSØ 20090317: WWF-generalsekretær Rasmus Hansson ( til venstre) gir godkjent-stempel til Norge og miljøvernminister Erik Solheim, men refser de andre nasjonenen som stenger forhandlingene om isbjørnens framtid for offentligheten. Fem land møtes i Tromsø denne uken for å fornye og forsterke isbjørnavtalen som ble inngått i 1973. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
– Men jeg kan forsikre at miljøaspektet er viktig i vår kontrakt med UD. Fem prosent av fakturasummen skal brukes til å kjøpe klimakvoter. Og disse bilene fraktes så miljøvennlig som mulig, sier Jensen.KRITISK: - Dette må jo være en litt forsinket aprilspøk, sier Rasmus Hansson om UDs bilfrakt per hurtigrute. Her er han i Tromsø for å redde isbjørnen sammen med miljøvernminister Erik Solheim. Bjørnbakk, Jan-Morten

– Jeg tør også påstå at en hybrid-Lexus forurenser tre ganger så mye som en av våre biler. Det er toliters dieselmotorer med partikkelfilter. For øvrig kjører vi piggfritt! sier Jensen til Nordlys.

– Bør ha miljøvennlige biler

Jensen understreker at oppdraget er omfattet av strenge sikkerhetstiltak.

WWF forstår sikkerhetsargumentet, men mener likevel at Utenriksdepartementet burde gjort mer for å være miljøvennlige på vei til klimamøtet.

– I løpet av kort tid må staten ha en flåte av miljøvennlige biler med sikkerhetsforanstaltninger. Det er et selvfølgelig tiltak som den svenske regjeringen har gått inn for for lengst, sier Rasmus Hansson.

Skuffelse i Tromsø

Skuffelsen er stor hos de som har jobbet med å skaffe biler i Tromsø.

– Helt borti natta, sier en aktør til Nordlys.

En rekke av ministrene som deltar under ministermøtet i Arktisk råd er ventet også å delta på klimamøtet. Arktisk råd består av USA, Russland, Canada, Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge.

Miljøkonferansen 28. april har for øvrig tittelen "Melting Ice: Regional Dramas, Global Wake-Up Call".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.