OLJE OG GASS

UD: – Gisselaksjonen er over

Seks nordmenn er fortsatt savnet.

Ytterligere to nordmenn kom seg i sikkerhet natt til lørdag. Dermed er det fortsatt seks norske Statoil-ansatte som det ikke er blitt gjort rede for.
Ytterligere to nordmenn kom seg i sikkerhet natt til lørdag. Dermed er det fortsatt seks norske Statoil-ansatte som det ikke er blitt gjort rede for. Bilde: Kjetil Alsvik/Statoil

UD har fått bekreftet at den militære aksjonen i In Aménas er over.

Myndighetene i Algerie har varslet en pressekonferanse i løpet av lørdag ettermiddag for å informere om hva som har skjedd.

Utenriksdepartementets bekreftelse kom litt over klokken 16.00 lørdag. De varsler en oppdatering fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i løpet av lørdag kveld.

– Gisler drept

Ifølge nettavisen El Watan er både gisler og gisseltakere er drept i aksjonen.

Lørdag morgen hadde gisseltakerne gitt opp håpet om å forlate gassanlegget sammen med de gjenværende gislene, og de begynte derfor å drepe noen av dem. Dermed ble sikkerhetsstyrkene tvunget til å gå til aksjon, skriver El Watan.

Det viste seg da at alle de sju gislene var drept, og elleve terrorister ble drept av spesialstyrkene, ifølge den algeriske nettavisen.

Også det algeriske nyhetsbyrået APS melder at elleve terrorister er likvidert, mens sju gisler ble drept av gisseltakere.

Ifølge franskspråklige El Watan var terroristene i ferd med å planlegge et kollektivt selvmord da de i stedet ble «nøytralisert» av sikkerhetsstyrkene.

Sonatrach, det algeriske energiselskapet som opererer på gassanlegget In Aménas sammen med norske Statoil og britiske BP, sier til Reuters at anlegget har blitt minelagt, men at algeriske sikkerhetsstyrker nå jobber med å fjerne eksplosivene.

– 16 gisler befridd

Samtidig kom det meldinger fra lokale kilder om at 16 utenlandske gisler var blitt befridd i In Aménas. Ifølge Reuters er det to amerikanere, to tyskere og én portugiser som har kommet seg i sikkerhet. Nasjonaliteten til de elleve andre er foreløpig ikke kjent.

Opplysninger om antallet gisler og gisseltakere har vært sprikende siden islamister onsdag morgen gikk til angrep mot gassanlegget In Aménas i Øst-Algerie.

Ytterligere to nordmenn kom seg i sikkerhet natt til lørdag. Dermed er det fortsatt seks norske Statoil-ansatte som det ikke er blitt gjort rede for.

Les også:

Burde Statoil ta så høy risiko?

Truer med flere angrep i Algerie

– Kidnapperne har forskanset seg med sju gisler  

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.