FORUM

Uberettiget kritikkBåde Bakke og Flatheim er i fremste rekke nasjonalt og internasjonalt dersom vi snakker innemiljø som fag.

Et fag som i Norge alltid har ligget i skyggenes dal, politisk, statsadministrativt og kompetansemessig. Kanskje skyldes kritikken nettopp manglende fokus på faget innemiljø ? Dette kan ha medført svært mange misforståelser og uberettiget kritikk.

En feilslått miljø- og energipolitikk over flere tiår, har resultert i det mange forbrukere opplever som energiknapphet. Markedstilpasset energilovgivning har medført at befolkningens viktigste ressurs i realiteten er privatisert. Samme situasjon har medført liten prisforutsigbarhet. De siste 10-årenes landsdekkende enøksatsing via regionale enøksentre ligger idag i ruiner - takket være våre politikere. I en slik situasjon styres alt innen dette for nasjonen viktige område av markedskreftene. Det er fritt frem for alle som tilbyr et produkt.

Luft-til-luft varmepumpe har vært et av mange slike produkter på markedet. De selges til og installeres av de fleste som et minimum kan håndtere en sag og en hammer. De er rimelige og kan etter beregninger basert på normal kraftsituasjon medføre en pay-back på omtrent like mange år som teknisk levetid (!). Men når regjeringen overlater energipolitikken til markedet, kan man forstå at selv luft-til-luft varmepumpene i sin enkleste form har et relevant økonomisk potensial.

Det hersker ingen tvil om varmepumpers generelle energimessige fortreffelighet. Men vi må bruke teknologien riktig. Innemiljømessig innebærer luft-til-luft teknologien et tilbakeskritt sett opp mot konvensjonell oppvarming med panelovner. For å fordele varmen må dører innomhus stå åpne. Viften produserer støy. Og når du trenger den mest, gir den minst effekt. Luft-til-luft varmepumpen må derfor på kalde dager kompenseres med tilleggsvarme.

Men både Bakke og Flatheims poeng har vært helseeffektene av det å føre all varmeavgivelse over på luft. Kanskje en fremmed tanke i et land hvor standarden har vært tradisjonelle konveksjonsovner. Det er imidlertid sammenheng mellom opplevd luftkvalitet og måten vi varmer opp boligen på. Vi kan oppnå termisk komfort, f.eks. målt ved operativ temperatur, på flere måter. Dersom vi tilfører strålingsvarme, f.eks. ved hjelp av oljefylte elektriske ovner eller vannbåren varme, vil omgivelsenes overflatetemperatur øke. Dermed kan vi beholde en lav lufttemperatur, med tilsvarende komfort og energibruk som ved tradisjonell oppvarming. Lav lufttemperatur er å foretrekke da luften på denne måten oppleves som friskere og mer behagelig. Balansert ventilasjon av boliger vil bidra til at effekten av dette opprettholdes, da man her kan justere luftforholdene på en bedre måte. Effektene av dette er det forsket mye på, spesielt ved Danmarks Tekniske Universitet, se http://www.ie.dtu.dk/publications/.

Sivilingeniør Lars G. Wessel Johnsen

Leder av Norsk Innemiljøorganisasjon

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.