IKT

Uavklart om helseskader

Finn Halvorsen
27. juni 2002 - 07:00

I løpet av bare få år har antallet mobiltelefoner i Norge steget fra hundre tusen til fire millioner, uten at vi kjenner de helserelaterte langtidsvirkningene. Autoritative vitenskapelige forsøk har ikke kunnet påvise skadelige effekter, men enhver mulighet for skader kan heller ikke avvises.

En god nyhet er at neste generasjon mobiltelefoner vil gi lavere elektromagnetisk stråling. Selv om UMTS-systemet vil overføre større mengder digital informasjon, blant annet i form av levende bilder, vil strålingen fra mobiltelefonene bli mindre enn ved dagens system, siden det blir kortere avstand mellom basestasjonene.

Farligere å jogge?

Dette går frem av rapporten Mobiltelefoner og helse, som er skrevet av forskerne Gunnhild Oftedal og Anders Johnsson på oppdrag fra Teknologirådet.

Forskerne påpeker at eksponeringen av hjernen med høyfrekvente elektromagnetiske felt fra mobiltelefonen gir temperaturøkninger som ligger under gjeldende grenseverdier for oppvarming. Det er derfor ikke grunn til å anta at vi får uheldige virkninger som skyldes oppvarming. En lett feber eller en joggetur gir større oppvarming.

Ukjente effekter

Grenseverdiene for stråling er satt med god sikkerhetsmargin i forhold til kjente virkninger. Men det kan ikke formuleres grenseverdier for ukjente effekter av lavfrekvent stråling. Det er enkelte, usikre indikasjoner på at mobilbruk kan gi hodepine eller kreft. Barn vil i tilfelle være mer utsatt enn voksne.

Informasjon gir den enkelte mulighet til å påvirke egen risiko. Med mange unge brukere av mobiltelefoner, har Norge en spesiell interesse og forpliktelse når det gjelder forskning om eventuelle helseskader, heter det i rapporten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.