BYGG

U-landet Norge

KRITISK: Knut Løe i Standard Norge er kritisk til det han mener er overdreven fokus mot detaljene på laveste nivå når det gjelder integrert bygningsteknologi, bedre kjent som Smart-hus.
KRITISK: Knut Løe i Standard Norge er kritisk til det han mener er overdreven fokus mot detaljene på laveste nivå når det gjelder integrert bygningsteknologi, bedre kjent som Smart-hus.Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
19. sep. 2007 - 08:58

De vanligste standardene

Konnex, oftest forkortet til KNX, er en europeisk standard som er resultatet av at tyske European Installation Bus, EIB, franske Batibus og EU-standarden Esprit ble slått sammen. EIB er stammen i Konnex og de fleste i bransjen kaller den fortsatt EIB. KNX-standarden er støttet av 120 produsenter som leverer opp mot 90 prosent av alt el-utstyr i Europa.

LON Works, Local Operated Networks, stammer fra det amerikanske selskapet Echelon Corporation. Standarden setter ikke de samme kravene til kompatibilitet som Konnex. Lonworks kan lettere skreddersys til spesielle behov, men man må være mer oppmerksom og sjekke om forskjellige produkter kan benyttes sammen. LON Works er en helt åpen standard, den er mye brukt i USA.

DALI er en enkel buss for lysstyring.

Elko har sin egen proprietære standard Elko Matic. Dens styrke er enkel og brukervennlig betjening. Hovedsakelig brukt i boliger men kan også benyttes i næringsbygg.

X10 er en noe foreldet amerikansk standard fra 1978. I Norge er den hovedsakelig benyttet for styring av boligfunksjoner for funksjonshemmete.

BACnet

BACnet er en kommunikasjonsprotokoll utviklet ved Cornwell University i USA. Siden 2003 er den anerkjent som ISO-standard (ISO 16484-5. Også den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN har tatt BACnet inn i varmen og anerkjent den.

I motsetning til andre teknologier er BACnet bare en bok med et sett av regler for valg og standardisering av funksjonalitet og måten dette kommuniserer på.

Diskusjonen om Smarthus og standarder for styringssystemer holder seg på det lavest mulige nivået. Det mener Knut Løe, prosjektleder i Standard Norge. Løe mener debatten om standardene LON, EIB, eller KNX som den heter nå, eller andre er ganske uinteressant. – Den bevisste kunden bryr seg ikke om leverandøren har komponenter som støtter LON eller KNX. Han spør om komponentene kan kommunisere med BACnet-protokollen. Kan de det, blir alt annet snakk om standarder uinteressant, fordi BACnet er den eneste åpne internasjonale standarden.

Løe er også kritisk til manglende kompetanse og uavhengighet hos norske rådgivende ingeniører når det gjelder ITB, integrerte tekniske bygningsinstallasjoner.

– Med få unntak må man til Danmark, Tyskland eller England for å få uavhengige råd. Den evige diskusjonen om LON eller EIB har vært ødeleggende. Om fem år tror jeg ikke vi har kommet veldig mye lenger enn i dag når det gjelder integrert bygningsteknologi eller smarthus.

Løe karakteriserer Norge som et u-land sammenlignet med hvor langt fremme de er i Finland.Blanke rådgivere

– Jeg vil ikke bruke så sterke ord, men når det gjelder kunnskaper om BACnet er nok norske rådgivere fortsatt ganske blanke, sier Ståle Killie, avdelingsleder i Siemens Building Technology.

Han mener det er viktig å få på plass et kompetanseløft. – I dag er det leverandørene som sitter med kompetansen om BACnet. De store leverandørene har sluttet å diskutere om LON eller EIB er best, det grensesnittet kan enkelt håndteres. Det er langt mer interessant å diskutere ytelser, funksjonalitet og oppetider, og hvilke servicetjenester de kan tilby kunden.

Killie mener leverandørene bør ta noe selvkritikk. – Rådgiverne er jo avhengige av å få input fra leverandørene. I dag er nok BACnet litt fremmed både hos byggherrer og rådgivere, mens leverandørene nok fortsatt tenker litt proprietært.

Løe forteller at Standard Norge i samarbeid med Integra og leverandørene har utviklet et kurs i BACnet. – Vi kjører et prøvekurs i høst, og starter regulær kursvirksomhet i 2008, sier Løe.Navet i hjulet

Killie karakteriserer BACnet som et nav, et senter der forskjellige systemer kan kobles sammen. – I dag er det for mange systemer som fungerer uavhengig av hverandre som stand-alone-systemer. Ved hjelp av BACnet kan brannvarsling, slokking, VVS-systemer, energistyring og adgangskontroll enkelt samkjøres. Det vil gi raskere responstider, bedre energiutnyttelse og gi langt bedre sikkerhet ved en eventuell brann.Båstenkning

Både Killie og Løe mener det er for mye oppsplittet kompetanse og båstenkning. – Vi har lansert begrepet ITB-ansvarlig, der ITB står for integrerte tekniske bygningsinstallasjoner, og laget en prosesstandard som veileder brukerne gjennom konglomeratet av løsninger. Denne standarden, NS 3935, er ikke på mer enn 30 sider, men den vil bidra til å fjerne all tvil i prosessen. Den skreddersyr rollen for dem som følger prosessen fra start til ferdig bygg.

– Ja, integratorrollen er viktig. Det trengs en som har ansvaret for å avdekke behov, finne løsninger og gjennomøre dem, for så å sikre at funksjonaliteten i bygget er i samsvar med behovene som er avdekket, sier Killie.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.