Tyver taper i tåkehav

Leif Haaland
5. mai 2006 - 14:13
Vis mer

Med en tåke av "tørr" damp er det mulig å stoppe størsteparten av innbruddene i næringsliv og privathus.

Utbyttet blir i hvert fall minimalt.

Systemet er satt på relle tester i Norge allerede. Ved ett tilfelle ble tyvene ble så forfjamset ast de bare rakk å ta med seg litt røyk - bokstavelig og biledlig.

Beregnende

Stadig tøffere tyver reagerer mer og mer rasjonelt på innbruddsalarmer – sett fra eget ståsted.

De vet at det tar minst ti minutter før politi eller vaktmenn dukker opp. Men nå har tyvene fått en lynrask, uangripelig motstander.

Det er en tåkegenerator. Når tyverialarmen blir utløst, strømmer røyken så raskt inn i rommet at etter 10-20 sekunder er tyven hjelpeløst pakket inn i tykk tåke.

Men inntil videre gir ikke forsikringsselskapene rabatt for slike installasjoner.

Hjelpeløse kjeltringer

Det er stort sett umulig å finne frem til noe å stjele når sikten er noen få centimeter. Det har til og med hendt at tyvene ikke har funnet veien ut igjen. Noen kjeltringer greier å sope med seg noen småsaker.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Men statistikken viser at røyken enten har hindret inntrengerne helt fra å stjele noe som helst – eller fangsten har vært minimal. Det er heller ikke enkelt å drive hærverk i et lokale fylt med tett røyk. Alt dette har ført til langt lavere erstatningsbeløp.

Selve røyken er ikke noen ny oppfinnelse. Den er lenge benyttet på steder som scener og diskotek. Etter et røykutslipp, bør lokalet luftes ut innen en time.

Luftes ut

I dag er regelen at mat som ikke er emballert ikke skal benyttes etter at den er påvirket av røyk. Men røyken er helt uskadelig for mennesker, inventar, IT-utstyr og maskiner.

Siden tåken ikke lukter, er lokalene klar til bruk like etter utluftingen. Røyktåken ødelegger heller ikke fingeravtrykk eller andre organiske spor.

Smart danske

Å benytte røyktåke som en rimelig sikring mot innbrudd, er en dansk oppfinnelse.

I dag har danske Protect representanter i over 30 land, sier Ole Puggaard. Han nevner at 5400 apotek, 1000 tekstikbutikker og 5500 optikere i Nord-Amerika har sikret seg med dette tåkesystemet. Og i Sør-Afrika er dette blitt et effektivt mottrekk mot landets voldsomme kriminalitet, sier han.

Han sier at tåkesikringssystemet bør monteres opp etter at tyverialarmanlegget er på plass. De må kobles slik at de ikke påvirker hverandre. Brannvarslere vil ikke aktivere systemet, sier han.Fakket norske tyver

Systemet har vært i bruk en tid i Norge. Ole Gunnar Sørlie i Protect Norge sier de har et hundretalls installasjoner i landet. Og de fungerer etter oppskriften, sier han.

Han viser til et par eksempler fra Holmestrand. Ett sted kom kjeltringene seg inn via en knust rute. Da alarmen gikk og røken veltet ut, fant de ikke ut igjen. Politiet fant dem omsider sittende slukøret i røyken.

Rappet bare røyk i røyken

Et annet ransforsøk i en butikk ble lite vellykket for inntrengerne.

Røyken drev dem ut så raskt at de bare fikk nappet et par pakker røyk før de måtte flykte fra stedet.

Sørli sier det er typisk at ransutbyttet synker dramatisk. Det samme gjør erstatningsutbetalingene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.