SAMFUNNPOLITIKK

- Tyskland vinner EM

Mario Gomez (f.v), Lukas Podolski, Miroslav Klose, Bastian Schweinsteiger og resten av det tyske mannskapet har størst sjanse for å vinne EM når fire kamper er spilt, ifølge Norsk Regnesentral.
Mario Gomez (f.v), Lukas Podolski, Miroslav Klose, Bastian Schweinsteiger og resten av det tyske mannskapet har størst sjanse for å vinne EM når fire kamper er spilt, ifølge Norsk Regnesentral. Bilde: Euro 2008
Per Erlien Dalløkken
9. juni 2008 - 16:15

Norsk Regnesentral (NR) beregner sjansen for at Tyskland blir europamestere er 21,7 prosent.

– Dette er vel å merke mens det åtte lag som ennå ikke har spilt åpningskampen sin, poengterer forskningssjef Magne Aldrin ved NR.

EM-sjansene kalkuleres på nytt hver kveld etter at kampene er ferdigspilt. Beregningene finner du her .

Eksperttips

NR debuterte med fotball-sannsynlighetsberegning da Norge i 1993 spilte for å kvalifisere seg til VM i USA året etter. Siden VM i 1998 har regnesmedene gitt fortløpende sannsynlighetsdekning av hvert eneste mesterskap.

Beregningene foregår enkelt forklart slik: Før mesterskapet er hvert enkelt lag fått sin fotballfaglige styrkeberegning. Her har regnesentralen fått hjelp av seks sportsjournalister fra Aftenposten og seks fotballspillere og -eksperter: Torgeir Bjarmann, Daniel Fredheim Holm, Solveig Gulbrandsen, Eli Landsem, Kjetil Rekdal og Arne Scheie.

Spilles 5.000 ganger

Med dette i bunn simuleres turneringen for å komme fram til hvert enkelt lags sjanse til å komme til kvart- og semifinalene og å vinne hele EM. Styrketallene justeres fortløpende etter hvert som kampene blir spilt og virkelige poeng og målforskjell blir tildelt.

Sannsynlighetsmodellen er gjort enda mer avansert siden EM i 2004. Blant annet spilles turneringen kunstig på pc på 5.000 ganger hver kveld i stedet for 1.000.

Nettopp forrige EM viste at fotballags vinnersjanser kan være vanskelig å estimere. EM-vinner Hellas' sjanser ble satt til 0 prosent etter at ekspertene dømte dem nord og ned.

Mye fotball for NR

Etter at tallknekkerne i Norsk Regnesentral i fjor beregnet både Branns gullsjanser, Rosenborgs sjanser i Champions League, norsk serie og cup, var halvpartene av medieoppslagene om dem fotballrelaterte.

– Vi kunne kanskje ønsket at det ikke var slik. Men for oss som et lite nisjeinstitutt er dette blitt en fin tradisjon som er med på å gjøre oss mer kjent. Samtidig er dette med på å promotere faget og viser at sannsynlighetsberegning ikke trenger å være tørt og kjedelig, sier Aldrin.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.