FORSVAR

– Tyskland vil ikke stå i veien for polske Leopard-leveranser til Ukraina

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock sier i et intervju søndag at Tyskland ikke vil hindre Polen i å sende tyskproduserte stridsvogner til Ukraina. 

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock sier Tyskland ikke vil stå i veien for at Polen leverer stridsvognene til Ukraina.
Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock sier Tyskland ikke vil stå i veien for at Polen leverer stridsvognene til Ukraina. Foto: Peter Dejong/AP/NTB
23. jan. 2023 - 08:07

– Foreløpig er ikke spørsmålet blitt stilt, men om vi ble spurt, ville vi ikke stått i veien, sa Baerbock i et intervju med den franske TV-stasjonen TF1.

I et intervju på tyske ARD søndag kveld sier forsvarsminister Boris Pistorius at han «venter en avgjørelse innen kort tid».

Flere land ønsker å sende stridsvogner til Ukraina, men de tyskproduserte Leopard-stridsvognene kan i utgangspunktet ikke sendes videre uten tysk samtykke.

Tyskland har så langt ikke vært villig til å gi det, men Polen har truet med å sende stridsvognene uten å få godkjennelse fra Tyskland.

Blant annet har det vært spekulert på at Tyskland forutsetter at USA går med på å sende Abrams-stridsvogner. Det har Tyskland formelt avvist.

Ukraina har gjentatte ganger bedt om å få stridsvogner og sier det er helt nødvendig for å kunne bekjempe de russiske styrkene.

Tidligere på søndagen sa Frankrikes president Emmanuel Macron at han ikke vil utelukke muligheten for å sende franskproduserte Leclerc-stridsvogner til Ukraina.

Storbritannia har allerede bestemt seg for å sende 14 britiskproduserte Challenger 2-stridsvogner til Ukraina.

Nederland ønsker å garantere en jevn tilførsel av ammunisjon som en del av sikkerhetsavtalen som nylig ble inngått mellom den nederlandske statsministeren Mark Rutte og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Her blir Rutte (t.v.) vist rundt i den ukrainske byen Kharkiv av Zelenskyj.
Les også

Girer opp ammunisjon-produksjonen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.