KRAFT

Tyskland stenger sju kjernekraftverk

STENGER KRAFTVERK: Tyskland stenger midlertidig ned alle sine sju kjernekraftverk som ble åpnet før 1980, kunngjør Tysklands statsminister Angela Merkel.
STENGER KRAFTVERK: Tyskland stenger midlertidig ned alle sine sju kjernekraftverk som ble åpnet før 1980, kunngjør Tysklands statsminister Angela Merkel. Bilde: Michael Sohn
15. mars 2011 - 12:59

Det kunngjorde landets statsminister Angela Merkel i dag.

Myndighetene skal foreta en grundig undersøkelse av sikkerheten ved kraftverkene, og alle sikkerhetsspørsmål skal besvares innen 15. juni, sa Merkel.

Ifølge tyske myndigheter skal stengningen av kraftverkene ikke svekke forsyningssikkerheten for strøm.

Demonstrasjoner

Mandag gjorde Merkel det klart at planene om å forlenge levetiden til tyske atomkraftverk skal vurderes på nytt.

Over 100.000 tyskere har tatt del i demonstrasjoner mot atomkraft de siste dagene, ifølge arrangørene av protestene.

I 450 byer i landet har det vært demonstrasjoner med krav om at de kjernefysiske kraftverkene i Tyskland stenges, opplyser organisasjonen Ausgestrahlt.

Vurderer kjernekraftens fremtid

EUs energikommisær Günther Oettinger mener EU bør undersøke kjernekraftens fremtid. Atomkatastrofen i Japan gjør at vi må stille spørsmålet om “vi i Europa i overskuelig fremtid kan sikre vårt behov for strøm uten kjernekraft”, sa Oettinger til den tyske kanalen ARD tirsdag.

Når Tyskland nå ser på kjernekraftens fremtid, kan det få konsekvenser for hele EU, mente han.

Også i andre europeiske land og ellers i verden er mange kjernekraftverk i ferd med å nå sin antatte levetid. Det er store penger å spare på å forlenge levetiden ved kraftverkene siden infrastrukturen allerede er på plass og siden uran er relativt billig.

Krisemøte

Oettinger vurderer nå om det bør iverksettes en undersøkelse av sikkerheten ved alle kjernekraftverkene i EU. Men han påpeker at avgjørelsen om atomkraftens fremtid er en sak for hvert enkelt EU-land, ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitungs nettside.

Energikommisæren mener også at det kan være ønskelig å føre debatten om kjernekraftens fremtid sammen med USA, Kina og Russland.

I ettermiddag skal EUs energiministre, energiselskaper og produsenter av kjernekraftverk og kontrollmyndighetene til et krisemøte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.