NYHETER_BYGG

Tyske byggingeniører kan redde Norge

Joachim Seehusen
22. juni 2006 - 11:18

Det er 7500 ledige bygningsingeniører på sivilingeniørnivå i Tyskland.

De kan redde en norsk byggenæring med tomme kontorer og mengder av oppdrag.

Tar man med ingeniørene fra Fachochshcule (høgskole) og arktitektene, stiger tallet på ledige tyskere til over 18.000.

Blir nedringt

I fem år har Gunn Rogge formidlet tyskere til Norge via sitt rekrutteringsselskap Arbeitskontor, nå mener hun byggenæringen bør se sørover.

– Jeg blir regelerett nedringt av tyske bygningsingeniører som vil til Norge, forteller hun.

Hvis den tyske versjonen av Aetat får en bestilling på et gitt antall legger de til rette for og administrerer et norskkurs.

Rogge forteller at hvis kursdeltakerne er arbeidsledige vil den tyske stat også betale norskkurset. Andre må enten betale kurset selv eller finne en ordning med norsk arbeidsgiver.

Aker Kværner vil ha tyskere

Norge er populært for tyskere. Rogge arbeider nå med å rekruttere maskiningeniører til Aker Kværner Offshore Partner i Stavanger.

– I motsetning til bygningsingeniører mangler det 15.000 maskiningeniører i Tyskland. Likevel fikk vi 40 søkere, forteller hun.

– Jeg skal ned til Tyskland for å intervjue kandidater, bekrefter avdelingsleder Sigve Nodland hos Aker Kværner. Det er første gang han skal ansette tyskere, men selskapet har ellers bare gode erfaringer med utlendinger.

Avventende trøndere

Rogge har sendt et tilbud til Reinertsen i Trondheim, men der er interessen mer forbeholden. – Det kan være vi vil undersøke, men for oss er det nok mer nærliggende å rekruttere fra Sverige, sier Geir Suul hos Reinertsen.

– Vi kunne uten videre ansatt til siviliingeniører, sier personalsjef Mona Pretorius hos Selvaagbygg. Hun melder om gode erfaringer med tyske håndverkere og lærlinger, men Selvaagbygg har ikke systematisk lett etter ingeniører og sivilingeniører i utlandet. – Dette kan være verdt å se nærmere på, sier Pretorius.

Norconsult fornøyd

Som de flest andre sliter Norconsult med å fylle ingeniørstillingene og selskapet vurderer nå om de skal rekruttere fra blant annet Tyskland. – Nyutdannete er jo sesongvare, dessuten er utvalget begrenset, sier Stein Tidemann, divisjonsdirektør for bygg og anlegg.

Norconsult har flere utenlandske ingeniører og har bare gode erfaringer. – Ja, absolutt, bekrefter Tidemann.

To tyske bygningsingeniører er nå hos Norconsult. – Den ene kom hit nyutdannet og vi lærte ham opp i norsk byggeskikk, den andre har vært her i 20 år og er snart norsk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.