INDUSTRI

Tysk panteløsning til Norge

Nordmenn er best i verden på pant. Wincor-Nixdorf satser derfor å eksportere sin tyske suksess med panteautomater til Norge. Foto: Colourbox
Nordmenn er best i verden på pant. Wincor-Nixdorf satser derfor å eksportere sin tyske suksess med panteautomater til Norge. Foto: Colourbox Bilde: colourbox.com
Tone Strøm-Gundersen
29. aug. 2007 - 10:45

Selskapet har inngått en avtale med Coop Norge om levering av panteautomater, etter et ettårig prøveprosjekt, og utfordrer dermed Tomra og Repant på det norske og veletablerte pantemarkedet.

Wincor-Nixdorf mener Norge er et naturlig land å satse i, nettopp på grunn av nordmenns pantevaner.

Hjemmesuksess

5500 panteautomater med selskapets merke er fordelt på 16 land, selv om hoveddelen er plassert i Tyskland. Wincor-Nixdorf har i løpet av tre år tatt en tredjedel av det tyske pantemarkedet.

Nå forsøker de å eksportere suksessen.

- Panteløsninger er et av de strategiske satsingsområdene og vekstsegmentene våre, sier Per Hellevik Carlsson, account manager retail i Wincor-Nixdorf.

Han er godt fornøyd med avtalen med Coop.

Testperiode

- Vi er fornøyd med resultatene fra drifstestene og har fått bekreftet at våre løsninger fungerer godt i det norske markedet, sier Hellevik Carlsson.

To ulike pantemodeller er installert hos Coop.

- Det fungerer og vi mener de er driftssikre, sier Stein Gunnar Moe, driftssjef i Coop Øst.

Flere butikkdeler

Wincor-Nixdorf satser på at panteautomatene kan inngå som del av en butikks IT-infrastruktur. Selskapet er blant verdens ledende på IT-systemer for varehandel og ønsker nå å integrere alle deler sammen.

- Vi mener at flere kjeder ser fordeler ved våre løsninger og opplever nye initiativer til funksjonalitet, som for eksempel lotterier og telefontjenester forbundet med pant. Det betyr synergier for butikkkjedene, sier Hellevik Carlsson.

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder innsamling av bokser og gjenvinnbare plastflasker.

Bokser best

I fjor ble 92 prosent av alle solgte bokser og 82 prosent av alle solgte gjenvinnbare plastflasker pantet.

Over 230,2 millioner bokser ga 4000 tonn aluminium til nye bokser, mens nær 65,5 millioner flasker ga 2750 tonn plast til nye plastprodukter. Det viser tall fra Norsk Resirk, som administrerer panteordningen i Norge. Tomra dominerer det norske panteauomtat-markedet med Repant som en utfordrer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.