KRAFT

Tysk nei til Mongstad

NEITAKK: - Mongstad er et god prosjekt, mener toppsjefen i E. ON Ruhrgas, men energigiganten avslo likevel å bli med i statsministerens månelandingsprosjekt.
NEITAKK: - Mongstad er et god prosjekt, mener toppsjefen i E. ON Ruhrgas, men energigiganten avslo likevel å bli med i statsministerens månelandingsprosjekt.Bilde: E. ON Ruhrgas
Jannicke Nilsen
26. nov. 2007 - 09:02

Det store tyske energiselskapet E.ON Ruhrgas takket nei til å delta i Jens Stoltenbergs månelandingsproskjekt, CO2-rensing av gasskraftverket på Mongstad.

Heller kullrensing

- Det er et interessant prosjekt, men vi hadde allerede engasjementer i andre deler av verden, og valgte ikke å engasjere oss ytterligere på dette området. I tillegg konsentrerer vi oss mer om CO2-håndtering i kullkraftverk enn fra gasskraftverk fordi vi anser dette som langt mer hensiktsmessig av økologiske og økonomiske grunner, sier styreformann i selskapet, Burckhard Bergmann, til Aftenposten.

Han utdyper at det er dobbelt så stor konsentrasjon av CO2 i kull som i naturgass. Dermed er naturgass betydelig mer klimavennlig enn kull. Det tyske selskapet har mange kullkraftverk, og fra deres ståsted er det dermed viktigere å rense kullkraftverk.

Mer lønnsomt

- Vi skiller ut dobbelt så mye CO2 av eksosen fra et kullkraftverk som fra et gasskraftverk med omtrent de samme kostnadene, sier Burckhard til avisen.

Kullforbruket vil øke mest av alle fossile brennstoffer fram til 2030, spår IEA, og toppsjefen tror at prisforskjellen mellom kull og naturgass vil fortsette å være stor. Derfor tror han også det vil være mer lønnsomt å satse på CO2-håndtering av kullkraftverk.

Bergmann er i Norge i anledning 30-årsjubileet for oppstarten av den norske gasseksporten til Tyskland.

Les mer om: