BYGGBYGG

Tynnere vegger – bedre isolasjon

POLYURETAN: Stendere med polyuretan isolerer og fjerner kuldebroer. Produksjonen starter i august. Her fra en tomannsbolig under oppføring i Bærum kommune
POLYURETAN: Stendere med polyuretan isolerer og fjerner kuldebroer. Produksjonen starter i august. Her fra en tomannsbolig under oppføring i Bærum kommune Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
18. mars 2009 - 07:19

I fjor høst presenterte Moelven en polyuretanisolert stender kalt Iso3.

Med den skal en vanlig vegg få en U-verdi på 0,18 med en stender på 198 x 47 mm og 20 cm isolasjon.

En tradisjonell trestender gir en vegg med U-verdi 0,22.

Fjerner broer

Det betyr at med den nye stenderen til Moelven vil kravene i TEK bli oppfylt med 20 cm isolasjon, og ikke 25 cm som må til for å oppfylle kravene med heltre.

Isolasjonen av polyuretan fjerner de kuldebroene en stender vanligvis gir.

I oktober i fjor sa ledelsen at den håpet å ha en teknisk godkjenning på plass i løpet av året. Den er fortsatt ikke klar.

Forsinkelsene til tross, sammen med MjøsCon som sitter med kompetansen på polyuretan har Moelven dannet selskapet Moelven Iso3 AS. Det er Iso3 som skal stå for produksjonen.

Avgjørelse i april

– En beslutning om produksjon blir tidligst tatt i april, forteller Svenn Egil Holmsen, forretningsutvikler i Moelven Utvikling. Planene er å starte produksjonen 1. august.

Moelven har brukt tiden til å utvikle og forbedre produksjonsmetodene.

– Vi vurderer å lage riller i treet for å gi bedre heft mellom treet og polyuretanet, så jobber vi med å dokumentere samvirket bedre. Vi kjører noen forsøk.

Holmsen forteller at de nå jobber på spreng med justeringer og endringer som forbedrer egenskapene og reduserer produksjonstiden.

Redusert herdetid

Før årsskifter var herdetiden ti minutter.

– Målet er å få den ned i hvert fall et par minutter, men jeg kan ikke gi deg noen detaljer nå, sier Holmsen.

Produksjonen foregår ved at treet legges i former, flytende polyuretan sprøytes ned og formen lukkes. Så ekspanderer og herder polyuretanet og limer seg til treet

Stor markedsandel

Totalmarkedet for stendere i Norge er om lag fem millioner løpemeter.

Moelven regner med å ta 25 prosent av markedet, og planlegger en produksjonslinje for en million løpemeter i første omgang.

Den nye stenderen skal være grei å håndtere for snekkere, og enkel å sage. Den har brannmotstand R30 og limfugen på prototypen tåler en belastning på to tonn.

– Den endelige versjonen skal tåle mer, sier Holmsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.