ENERGI

Tyner bioutbyggere

Fjernvarmeprosjektet på Gardermoen var ikke med da Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) offentliggjorde navnene på 59 prosjekter som har fått til sammen 79 millioner kroner til fornybare energikilder og varmeanlegg. Gardermoen-prosjektet har aleine søkt om 60 millioner kroner til det som kan bli Norges fjerde største fjernvarmeanlegg til 232 millioner kroner.

Utbyggerne truer med å legge hele prosjektet på hylla om de ikke får den støtten de trenger. Da vil titusenvis av kvadratmeter med nærings- og boligareal midt i «bioenergi-land» bli varmet opp av elektrisitet og olje, framfor miljøvennlig bioenergi. Det til tross for at regjering og Storting har som uttalt mål å bygge ut fire terawattimer (TWh) bioenergi innen 2010.

Trenger støtten

– Uten tilstrekkelig støtte er det en reell fare for at vi må skyte en hvit pil etter hele prosjektet, sier adm direktør Stein Randby hos Gardermoen Fjernvarme AS.

NVE skriver i en pressemelding at det er 11 millioner kroner igjen i årets pott. I tillegg overføres 15 millioner kroner som er tilbakeført fra tidligere støttede prosjekter. NVE skriver at dette beløpet «holdes av i påvente av avklaringer rundt en søknad som krever et betydelig støttebeløp». Gardermoen Fjernvarme er den eneste betydelige søkeren som ennå ikke har fått innvilget støtte, og er sannsynligvis den søknaden som NVE sikter til.

– Vi får en avklaring på denne saken på fredag eller mandag, og vil ikke kommentere søknadene før de er ferdigbehandlet, sier avdelingsingeniør Viggo Iversen hos NVE. Han antyder dessuten at det kan være enda flere av søkerne som enda ikke har fått tilsagn, som kan være aktuelle i den siste runden.

Toget går

Det betyr at det er igjen 26 millioner kroner til Gardermoen Fjernvarme, og muligens enda flere søkere. Randby hos Gardermoen Fjernvarme er imidlertid klar på behovet for støtte:

– Vi har kjørt et ærlig løp overfor myndighetene, og har lite å gå på i førhold til størrelsen på støtten. Vi skal ikke utelukke at vi kan vurdere å prosjektere et mindre anlegg, eller å utsette prosjektet. Men fjernvarmeprosjekter er lite skalerbare av natur. Og det blir vanskelig å utvide et anlegg etter at tomtene er solgt og byggene prosjektert. Toget for et fjernvarmeanlegg går nå!

Fjernvarmeanlegget på Gardermoen skal etter planen stå ferdig i 2005 med en biokjel på 20 megawatt (MW) og en forventet årsproduksjon på 77 gigawattimer (GWh) varme. Biobrenselet skal de kjøpe fra lokale leverandører av sag- og skogflis. Forholdene for et biobrenselanlegg på Gardermoen regnes for å være usedvanlig gode.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.