KLIMA

Tyfoner lagrer CO2 i havet

Tyfonen Mindulle traff Taiwan og Filippinene i juni 2004. Skadene var store, men for klimaet var det ikke så aller verst. Tusenvis av tonn av karbonholdig jord ble lagret på havets bunn.
Tyfonen Mindulle traff Taiwan og Filippinene i juni 2004. Skadene var store, men for klimaet var det ikke så aller verst. Tusenvis av tonn av karbonholdig jord ble lagret på havets bunn. Bilde: NASA
Stein Jarle Olsen
21. okt. 2008 - 07:08

Stormer av tropiske dimensjoner kan gi store reduksjoner i mengden CO2 naturen slipper ut til atmosfæren, skriver NewScientist.

Jord

Det viser flere nye studier av fenomenet, som går ut på at stormene river med seg store mengder karbonholdig jord, leire og råtnende vegetasjon og skyller det ut i havet.

Der synker det tunge vannet ned til bunnen, hvor karbonet ikke slipper ut i atmosfæren igjen så lett.

Tyfon-prøver

Universitetet i Cambridge er blant dem som har studert den naturlige CO2-lagringen, ved hjelp av prøver tatt etter tyfonen Mindulle, som traff Taiwan i juni 2004.

Her hadde man blant annet sikret seg landområder midt i stormsoner og gravd ned prøveflasker i bunnen av storflommende elver.

Sank

Studien viste at 5000 tonn organisk karbon ble flyttet fra vegetasjon og jordlag og ned Liwu-elven av flommene som oppsto. Da sedimentene møtte havet, sank de til bunns.

90 % av jorden ble flyttet i løpet av de første 14 timene.

Tyfon-lagringen kan likevel ikke bidra til å redusere effekten av menneskenes CO2-utslipp I nevneverdig grad, advarer forskerne.

– Stormene lagrer karbon omtrent 500 til 1000 ganger saktere enn hva vi slipper det ut ved å bruke fossilt brennstoff, sier Robert Hilton ved universitet i Cambridge.

Flere tester

Han sier imidlertid at tallene omtrent tilsvarer CO2-mengden som slippes ut fra vulkaner og steinforvitring hvert år.

Forskere ved universitetet I Ohio gjorde omtrent de samme testene etter Mindulle, og kom til samme konklusjon.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.