ROMFART

Tycho Brahe graves opp

HVORDAN DØDE HAN? 409 år etter at astronomen Tycho Brahe døde skal han graves opp igjen. Forskerne vil finne ut hva som var dødsårsaken.
HVORDAN DØDE HAN? 409 år etter at astronomen Tycho Brahe døde skal han graves opp igjen. Forskerne vil finne ut hva som var dødsårsaken. Bilde: Maleri fra Frederiksborg Slott
Kjetil Malkenes Hovland
3. feb. 2010 - 14:57

Den danske astronomen Tycho Brahe er verdensberømt for å ha grunnlagt moderne astronomi og forbedret observasjonsteknikken.

Men da han døde i 1601, var det mistanker om at han var blitt forgiftet.

Nå skal graven hans i Tyn-katedralen i Praha åpnes for å gi ekspertene mulighet til å analyser knokler, hår og tøy, skriver avisen Politiken.

Kan være kvikksølvforgiftet

Det er kulturavdelingen på rådhuset i Praha som har gitt tillatelse til å åpne Brahes grav for en gruppe danske og tsjekkiske eksperter.

De ønsker å finne ut om det kan ha vært en kvikksølvforgiftning som tok livet av Brahe, eller om han kanskje ble myrdet. Teoriene har vært mange. Noen har hevdet at han var for høflig til å forlate bordet under en middag, og at blæren hans sprengtes. Andre har sagt at Johannes Kepler tok livet av ham. Atter andre mener at Brahes eget universallegemiddel tok knekken på ham. Les mer i bladet Ingeniøren

Noe skjegg ble fjernet fra Brahe under en restaurering av Tyn-katedralen. Skjegget skal ha inneholdt kvikksølv.

Fornøyd med tillatelsen

En fjern slektning, Erik Brahe, skal ha hevdet i en dagbok at han forgiftet Tycho Brahe.

– Jeg er meget glad for at vi kan finne et tidspunkt for vårt arbeid, sier arkeolog Jens Vellev, som leder det danske forskerteamet bak undersøkelsen, til Politiken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.