TV

TVTEST: Vindturbin eksploderer

LØPSK: En Vestas-mølle braste sammen på Djursland fredag morgen. To servicearbeidere befant seg i turbinen da de oppdaget at noe gikk i stykker. De flyktet ned fra tårnet, og slapp uskadet fra hendelsen.
LØPSK: En Vestas-mølle braste sammen på Djursland fredag morgen. To servicearbeidere befant seg i turbinen da de oppdaget at noe gikk i stykker. De flyktet ned fra tårnet, og slapp uskadet fra hendelsen. Bilde: Kent Krøyer. Ing.dk
Tore Stensvold
1. jan. 2008 - 00:00

Sist lørdag gikk det galt da en vindturbin ved Sidinge på Odensherred i Danmark nærmest eksploderte.

Ingen mennesker ble skadd i denne ulykken.

Gir og mekanikk

De fleste ulykkene siste tida skyldes sannsynligvis feil på mekanismen som skal vri rotorbladet ut av vinden og låse dem når det stormer som verst.

Ifølge en skotsk anti-vindmølleorganisasjon, har det vært 118 ulykker der vindturbiner har gått i stykker og deler fløyet gjennom lufta.

Les også:Faller ned

Foreningen Caithness Windfarm Information Forum (CWIF) opplyser at 49 mennesker har omkommet i vindturbinrelaterte ulykker. De fleste omkomne har vært ansatte i kraftbransjen, det vi si de som arbeider med vindturbiner.

De fleste av de 35 dødsfallene, har vært ansatte som har falt ned fra toppen av turbintårnene.

Ureglementert heis

I 2006 omkom en dansk arbeider da han lot seg løfte opp til nacelle (der girhuset sitter på toppen av tårnet) ved hjelp av turbinens kraft.

Dette var høyst ureglementert, skriver danske Ingeniørens nettsider ing.dk.

Fly og slips

Av de 14 sivile som ble drept, skyldes tre dødsfall ulykke på grunn av distraksjon fra vindmøller, det vil si ofrene så på vindmøllene i stedet for trafikken.

En mann fikk et slips inn i en mølleaksling og fire ble drept da flyet deres kolliderte med et vindturbintårn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.