IT

Tvinges ut av Microsoft-monopol

Alle dokumenter som er publisert på offentlige nettsider skal konverteres til såkalt åpne standardformater.
Alle dokumenter som er publisert på offentlige nettsider skal konverteres til såkalt åpne standardformater. Bilde: Claude Prigent/colourbox.com

Dette er regjeringens vedtak

HTML skal være primærformatet for publisering av offentlig informasjon på Internett.
- Kan benyttes av alle nettlesere.

PDF er obligatorisk i tilfeller hvor man ønsker å bevare opprinnelig utseende på et dokument.
- Portabel document format. Kan leses med Adobe Acrobat reader, som er gratis.

ODF skal anvendes til å publisere dokumenter som skal kunne endres etter at du har lastet det ned, for eksempel skjemaer som skal fylles ut av brukeren.
- Open document format. Gratis konkurrent til DOC-formatet i Microsft Word.

Regjeringen har som mål å øke bruken av slike formater, for at publikum ikke skal være avhengig av lisensierte og dermed kostbare programmer for å kunne lese eller laste ned dokumenter fra statlige og kommunale nettsider.

Ett års frist

Derfor blir åpne dokumentstandarder obligatoriske i staten om ett år. Regler for kommunene er på gang.

I praksis betyr regjeringens vedtak at all informasjon på statlige nettsider skal være tilgjengelig i de åpne dokumentformatene HTML, PDF eller ODF. Dermed skal innbyggerne selv kunne velge hvilken programvare de vil bruke for å få tilgang til offentlig informasjon

Microsoft mot slutten

- Tiden hvor man fant offentlige dokumenter kun tilgjengelig i Microsofts Word-format vil med det gå mot slutten, skriver IT-minister Heidi Grande Røys (SV) i Fornyings- og administrasjonsdepartementet i en pressemelding.

Mer konkurranse

Hun hevder at overgang til åpne standarder vil bedre konkurransen mellom leverandører av kontorprogrammer.

Kravene vil tre i kraft 1. januar 2009 for statlige virksomheter. Fornyingsdepartementet setter nå i gang et forskriftsarbeid som skal gjøre kravet obligatorisk også for kommunale virksomheter.

Vedtaket hindrer ikke offentlige etater og virksomheter i å publisere i andre dokumentformater utover HTML, så lenge dokumentene også er publisert i et av de obligatoriske formatene ODF eller PDF.

Uklart

Offentlige virksomheter vil ha tiden fram til 2014 til å endre allerede publiserte dokumenter slik at de følger kravene. Det er foreløpig uklart om også kommunene må forholde seg til denne fristen.

Stor jobb

For flere offentlige virksomheter blir det en stor jobb å endre formatet på de dokumentene som finnes på deres nettsider fra før.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.