KRAFT

– Tvinger vindkraftanlegg på kommunene

LØNNSOMT: Rapporten konkluderer med at det er både teknisk- og økonomisk attraktivt for Europa å skifte ut forurensende kraftproduksjon med fornybare kraftkilder.
LØNNSOMT: Rapporten konkluderer med at det er både teknisk- og økonomisk attraktivt for Europa å skifte ut forurensende kraftproduksjon med fornybare kraftkilder. Bilde: Arkiv
Jannicke Nilsen
12. juni 2007 - 07:40

Selv om motstanden mot et vindkraftverk er aldri så enstemmig, kan ikke kommuner reservere seg mot at det bygges vindkraftverk i kommunen.

Det avgjorde Stortinget i går. Frp ble stående alene om forslaget, og fikk ingen støtte. Stortinget tvinger vindkraftanlegg på kommunene, mener energipolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen.

- Ved å gi kommunene reservasjonsrett, så ville myndigheter og utbygger måtte lytte til kommunene i langt større grad enn i dag. Det er svært skuffende at de andre partier viser så liten respekt for lokal-demokratiet.

De andre partiene sluttet seg til olje- og energiminister Odd Roger Enoksens (Sp) syn om at kommunal vetorett vil bety at kommunene får formell myndighet til å treffe vedtak som kan ha alvorlige konsekvenser for forsyningssikkerheten, melder NTB.

Ifølge flertallet er det også viktig med en helhetsvurdering.

– All produksjon og overføring av energi betyr ofte at det blir konflikter der interesser står mot hverandre. Vindkraft er ikke enestående i denne sammenheng. Felles for alle energianlegg er at det må skje en samordning og helhetlig avveining av relevante hensyn, skriver statsråden i et notat til Stortingets energi- og miljøkomité.

FrP er bekymret over at stadig flere vindkraftprosjekt møter stor motstand fra enkelte kommuner.

Partiet viser til et planlagt vindkraftprosjekt i Austevoll kommune, som kommunestyret har stilt seg negativt til, og hvor NVE har gitt konsesjon for utbygging.

- Rikspolitiske målsetninger om storstilt vindkraftutbygging må ikke føre til at lokal-demokratiet overses. Det er misvisende å si at landets kraftforsyning er avhengig av dette prosjektet. Til det har regjeringen sagt nei til alt for mange gode kraftprosjekt andre steder, sier Solvik-Olsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.