IT

Tvinger frem frie IT-innkjøp

Espen Zachariassen
7. mai 2008 - 07:01

Fornyingsdepartementet er i gang med utredning om det er mulig å pålegge statlige virksomheter å legge vekt på fri programvare når det skal anskaffes nye IT-løsninger.

– Vi ønsker å vurdere om fri programvare skal vektes i vurderingen av anbud på offentlige IT-kontrakter, sier politisk rådgiver Jørund Leknes (SV) til Teknisk Ukeblad.

Vekting

Han sammenligner med hvordan miljøvennlighet brukes som et kriterium i anbudskonkurranser i dag.

– På samme måte ser vi for oss at bruk av fri programvare kan vektes inn med noen prosent, sier Leknes.Pålegg

Med fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) i spissen har Stoltenberg-regjeringen snakket høyt og lenge om fri programvare og åpen kildekode. Nye regler skal pålegge statlige virksomheter å publisere dokumenter i formater som kan leses av programmer som er fritt tilgjengelig. Og departementet har vært gavmild overfor det nye Senter for fri programvare.

I dag kjøper staten inn programvare for en drøy milliard kroner hvert år. Mye går til lisenser. Det vil si rettigheter til å bruke programvaren. Ofte er programmene også proprietære, som gjør det vanskeligere å få ulike systemer til å fungere sammen.Ikke billigere

Hensikten med å legge vekt på at leverandøren bruker fri programvare er ikke at det skal bli billigere, ifølge Leknes.

– Det kan være penger å spare i noen situasjoner, men det er ikke noe hovedmål i denne sammenhengen. Vi er mer opptatt av at løsningene skal være åpne og dermed slippe til flere som kan bidra med innovasjon; smarte nye løsninger, sier den politiske rådgiveren.

Han regner ikke med at det blir en lett jobb. EØS-regler om like konkurransevilkår kan vise seg å være en effektiv brems.

Voldsomme protester fra bransjen er han ikke forberedt på.

– Microsoft har sagt de er uenige i en slik preferansepolitikk. Ellers merker vi at mange i bransjen er opptatt av å benytte fri programvare, sier Leknes.Før valget

FAD setter i gang med sin utredning nå. Siste frist for gjennomslag for et konkret forslag er høsten 2009.

– Vi ønsker en avklaring før neste stortingsvalg – såpass kan jeg røpe, sier Jørund Leknes.

Microsoft: – Ikke statens jobb

Microsoft mener det ikke er regjeringens oppgave å gå i front for fri programvare.Programvaregiganten er storleverandør til offentlig sektor og lever godt av lisenser og proprietære programmer. Norgessjefen hevder han ikke frykter for bastionens fall.

– Nei, jeg er ikke redd for det. Derimot er jeg redd for at det offentlige gjør dårligere offentlige anskaffelser. I stedet for å vurdere om varen er fri, bør man vurdere funksjonaliteten. Her virker det som om staten sparer på femkroningene, med fare for at tusenlappene kan fly fort senere, sier administrerende direktør Knut Morten Aasrud i Microsoft Norge i en kommentar.

– Det er ikke det offentliges oppgave å regulere hvilke teknologier som skal foretrekkes, mener Aasrud.

– Hovedsaken må være å sørge for best mulige anskaffelser. Da må man se på eierskapskostnaden for hele den perioden IT-løsningen skal brukes. Noen ganger kan det lønne seg med fri programvare, andre ganger ikke, sier Aasrud.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.