IKT

Tviler på sveive-PC

Atle Abelsen
13. des. 2005 - 08:00

I midten av november gikk FNs generalsekretær Kofi Annan ut med aktiv støtte til utspillet fra MIT Media Lab tidligere i år.

Da lovte de å utvikle en laptop-PC som ikke skulle koste mer enn 100 amerikanske dollar, 664 kroner etter dagens kurs, og som kunne få strøm fra en håndsveivet generator i PC-en.

Den vakre tanken er at myndighetene i en rekke land skal kjøpe inn slike PC-er i milliontall, til de fattigste barna i den tredje verden.

Med FN i ryggen kunngjorde MIT Media Lab 17. november at den første prototypen til en slik PC kan lanseres allerede til våren, mens ordinær produksjon bør være innen rekkevidde innen ett år.

Skepsis

Dette tror ikke etablerte leverandører til PC-industrien noe på.

Først gikk styreformann Craig Barrett i Intel, verdens største produsent av mikrobrikker, ut og sa at han ikke trodde at selv fattige barn i Katmandu, Addis Abbeba eller Sao Paulo ville la seg avspise med noe mindre enn en fullverig PC.

– Det viser seg bestandig at folk forventer seg full PC-funksjonalitet. Jeg tror ikke på noe som er avhengig av lugubre programvareløsninger og håndsveivet kraftforsyning, utbasunerte han overfor telegrambyrået Reuters.

Han viste dessuten til Intels eget utdanningsprogram og samarbeid med lokale myndigheter flere steder på kloden for å redusere kostnadene ved PC i skolen.

Teknologiske utfordringer

Deretter pekte en rekke andre leverandører i magasinet Digital Times på at en slik PC vil trenge massiv støtte fra myndigheter og utviklingsmiljøer verden over for å komme frem til en teilfredsstillende funksjonalitet til så lav pris.

Både program- og maskinvare må utvikles for å få til håndskriftgjenkjennelse, oversettelse og ikke minst robustheten dette krever.Det finnes ikke engang skjermer som er i nærheten av dette prisnivået i dag.

Meldt interesse

Ikke desto desto mindre har Quanta Computer, Compal Electronics og Inventec, alle relativt store og veletablerte aktører, meldt sin interesse for å produsere sveive-PC-en når – eller om – den blir klar.

PC-en skal være liten, lett, robust og billig. Den skal ha en 500 MHz prosessor og kun ha flashminne, ikke harddisk. Skjermen skal basere seg på billig og ekstrem energieffektiv LED-teknologi, noe som neppe betyr høy kvalitet på skjermbildet. Programvaren skal ligge fast i minnet, og dekke de vanligste nytte-, underholdnings- og kommunikasjonsbehovene for en enkel PC-bruker.

Den skal få fire USB-porter, men det viktigste er trådløst mesh-nettverk. Det vil si at den kan kommunisere direkte med andre PC-er i nærheten, uten å gå via en server eller ruter.

MIT Media Lab har etablert en non-profit organisasjon, One Laptop per Child (OLPC), som skal realisere prosjektet og utvikle de nødvendige rammebetingelsene. En av utfordringene blir å unngå at PC-ene skal havne på et kommersielt, svart marked.

Les mer om: