INDUSTRI

Tviler på Norske Skog-permitteringer

STORAKSJONÆR: Norske Skog kjøper seg opp i Industrikraft Midt-Norge (IMN). IMN bygger kraftvarmeverket på Skogn.
STORAKSJONÆR: Norske Skog kjøper seg opp i Industrikraft Midt-Norge (IMN). IMN bygger kraftvarmeverket på Skogn. Bilde: ESPEN LEIRSET

Oslo (NTB-Arnt Folgerø): – Det er helt klart at vi må ta en del tonn ut av produksjon. Men vi har foreslått hvordan det kan gjøres uten å permittere folk og samtidig få gjennomført en kostnadsreduksjon, sier Walseng før konsernledermøtet i Norske Skog fredag.

På dette møtet skal det avgjøres hvordan selskapet skal ta de kostnadsreduksjonene som er nødvendige i den situasjonen Norske Skog befinner seg i.

Forslaget fra de ansatte bygger på en råskisse som selskapets ledelse tidligere har lagt fram. I råskissen går det fram at avispapirproduksjonen i Europa (Norge) skal minskes med 200.000 tonn i året, og at en papirmaskin skal stanses i et halvt år i Skogn og på Follum ved Hønefoss.

Kortere stanser

– Vi mener at det er mulig å stanse maskiner for kortere perioder og få utført vedlikehold i disse periodene. Dessuten kan man stanse maskiner i sommerferien og ikke ta inn sommervikarer, sier Walseng til NTB.

Overproduksjon av avispapir og lave priser på produktet har ført til store underskudd for Norske Skog, som også har en formidabel gjeld etter oppkjøpene som ble gjort ute i verden da Jan Reinås var konsernsjef. Underskuddet i fjor var på hele 3,5 milliarder kroner, og med små utsikter til bedring i markedet er selskapet nødt til å foreta seg noe.

Billigere i Norge

Grunnen til at selskapet vurderer permitteringer i Norge, er, ifølge Walseng, at det blir billigere for selskapet å ta permitteringer i Norge enn i utlandet. Og forklaringen på det er at staten eller samfunnet her i landet i større grad betaler kostnadene ved permitteringer enn i utlandet.

Permitteringer kan føre til at nøkkelpersonell på operatørsiden i Skogn og på Follum forsvinner, frykter Walseng. Han sier at også det blir ingeniørflukt fra bedriften i Skogn dersom selskapet ikke har økonomi til å gjennomføre det såkalte fyllstoffprosjektet. Dette prosjektet går ut på å tilsette kalk i papiret for å gjøre det sterkere og bedre. Prosjektet skal også føre til mindre energiforbruk, noe som er viktig i ei tid med høye strømpriser, forklarer han til NTB.

Les også: Follum unngår permitteringer

Follum kan knekke for godt

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.