KRAFT

Tvil om grønne sertifikater

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen signerer i dag sannsynligvis en avtale med den svenske næringsministeren om grønne sertifikater. Men om det vil gjøre vindkraft lønnsomt, det er slett ikke sikkert.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen signerer i dag sannsynligvis en avtale med den svenske næringsministeren om grønne sertifikater. Men om det vil gjøre vindkraft lønnsomt, det er slett ikke sikkert. Bilde: Colourbox.com
Ole K. Helgesen
7. sep. 2009 - 14:54

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen er i dag i Sverige for å forhandle om grønne sertifikater.

Og både NVE-sjef Agnar Aas og Enova-direktør Nils. K. Nakstad bekrefter at han kommer til å signere en avtale med Sverige om et grønt sertifikatmarked.

– Dette er en god nyhet for alle som er opptatt av å øke produksjonen av fornybar energi i Norge, sa Nakstad på NVEs vindkraftseminar i Stavanger i dag.

Ukjent innhold

Men grønne sertifikater vil ikke automatisk føre til en massiv utbygging av vindkraft og annen fornybar energi i Norge.

Det er fortsatt usikkert hva avtalen inneholder, og Norden går mot et massivt kraftoverskudd i årene som kommer.

– Å bygge ut vindkraft er ikke så enkelt som politikerne og miljøvernerne vil ha det til. Vi er et lite land med et lite marked. Etter finanskrisen har forbruket sunket med 20 prosent, og alle prognoser viser at vi går mot et stort kraftoverskudd. Forbruket kan ta seg opp igjen, men det er vanskelig å se for seg. Den industrien som er lagt ned, vil ikke komme tilbake. Derfor vil det ikke bli investert i store vindkraftprosjekter før det er på plass mange nye utenlandskabler, sier konsernsjef i Lyse, Eimund Nygaard.For lave priser

Han heller kaldt vann i blodet til vindkraftforkjemperne som tror at grønne sertifikater vil utløse et skred av investeringer.

– Det er slett ikke sikkert at grønne sertifikater vil gjøre vindkraft lønnsomt i Norge. Med de prisene Sverige har på sertifikatene i dag, vil det ikke bli bygget noen store vindkraftparker.

Nygaard frykter at tilskuddsordninger for fornybar energi vil føre bransjen inn i en ond sirkel.

– Dersom det blir overproduksjon av kraft, vil strømprisen falle. Dermed blir det nødvendig å øke subsidiene for fornybar energi. Dette vil igjen føre til at prisene faller ytterligere.

– Vann og bio først

Konsulent i Econ Poyry, Ole Løfsnes, sier også at det er usikkert om grønne sertifikater vil føre til vindkraftutbygginger.

– I utgangspunktet tror jeg et sertifikatmarked vil føre til mer vindkraftutbygging. Dette henger sammen med at Norge og Sverige trolig vil bli pålagt å øke produksjonen av fornybar energi med 25 til 40 TWh som følge av EUs fornybardirektiv. Dette vil trolig føre til at sertifikatprisen blir høy nok til å utløse vindkraftutbygginger.

Han er likevel ikke sikker på at dette vil skje.

– Sertifikatmarkedet er teknologinøytralt, og vannkraft og en del bioenergiprosjekter har bedre økonomi enn vindkraft. Og det er mulig at vannkraft og svensk bioenergi kan dekke hele EU-kravet. Dessuten har vindkraft en del problemer med at folk ikke ønsker den i nærområdet sitt, sier Løfsnes.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.