IT

Tviholder på åpen kildekode

SKEPTISK: Sjefene er skeptiske til å dele smarte løsninger som er basert på åpen kildekode, sier Accentures ekspert Morten Andersen-Gott.
SKEPTISK: Sjefene er skeptiske til å dele smarte løsninger som er basert på åpen kildekode, sier Accentures ekspert Morten Andersen-Gott. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
19. aug. 2010 - 15:24

Åpen og lukket kildekode

I dag er 80 prosent av programvare som utvikles propritær.

Det vil si at kildekoden holdes hemmelig av eierselskaper, som Microsoft, IBM, SAP og Oracle.

Andelen løsninger med åpen kildekode er svakt økende.

Dette er løsninger der kildekoden er tilgjengelig, slik at enhver kan videreutvikle eller forbedre løsningene.

To av tre virksomheter kommer til å satse mer på it-løsninger basert på åpen kildekode i 2010.

Det viser en undersøkelse gjennomført for it-selskapet Accenture blant 300 store bedrifter og offentlige etater.1 av 3

Hver tredje har planer om å flytte virksomhetskritiske løsninger over på åpen kildekode de neste 12 månedene.

I dag er 80 prosent av programvareutviklingen proprietær. Markedet domineres av store selskaper som Microsoft, IBM, SAP og Oracle. Tilbakemeldingene i Accentures måling viser at andelen kan synke til 73 prosent i 2013.

Undersøkelsen er gjort i USA, Storbritannia og Irland. Resultatene stemmer likevel godt med den norske virkeligheten, ifølge Accentures norske ekspert på åpen kildekode, Morten Andersen-Gott.Modning

– Vi ser at norske ledere er i ferd med å modnes når det gjelder bruk av åpen kildekode fremfor proprietære løsninger, sier Andersen-Gott til Teknisk Ukeblad.

– Forklaringen kan være at sjefene nå ser det som it-utviklerne har visst lenge - at åpne løsninger holder høy kvalitet og at feil blir rettet raskere. I tillegg har følelesen av trygghet økt, etter som det er blitt enklere å kjøpe supporttjenester, sier han.Ikke penga

En klassisk oppfatning er at man sparer lisenskostnader ved å velge bort proprietære løsninger.

– Bedriftene er i utgangspunktet ikke opptatt av den biten. Poenget er at åpne løsninger, spesielt på mellomvarenivået, holder høyere kvalitet enn proprietære løsninger. Og veien er kortere fra du oppdager en feil til den blir rettet. Årsaken er at det er langt flere utviklere som har kompetanse på de største åpne løsningene, sammenlignet med de som har grundig kunnskap om kildekoden i de lukkede alternativene, sier Andersen-Gott.Skeptisk

Grunntanken bak åpen kildekode er at enhver kan bidra til å forbedre løsningene.

I undersøkelsen er det direktører, daglige ledere, teknologidirektører og it-sjefer som er intervjuet, og de er ikke like begeistret for å gi tilbake til fellesskapet.

– Hvis det oppstår en feil med løsningen, vil lederne at feilen rettes og gis tilbake til åpen kildekodemiljøet, slik at "fiksen" forvaltes sammen med det aktuelle åpen kildekode-produktet. Men hvis de har klart å få til en utvidet funksjonalitet i den åpne løsningen, er de mer skeptiske til å gi fra seg strategiske fordeler, forklarer eksperten.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.