KRAFT

TV-Ungkaren har kraftsvaret

KRITISK: - Norske politikere har bare god vilje, men ser ikke sammenhenger, mener energirådgiver Jørgen Festervoll, også kjent som Ungkaren på TVNorge.
KRITISK: - Norske politikere har bare god vilje, men ser ikke sammenhenger, mener energirådgiver Jørgen Festervoll, også kjent som Ungkaren på TVNorge. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
29. apr. 2009 - 22:50
Vis mer

Luksus, vakre strender, sjampanje og beundrende kvinner alderen 20 til 40 år. Energirådgiveren i konsulentselskapet Adapt har i en måned levd ut mange menns drømmer i Sør-Afrika. Nå kan vi se ham på TVNorge i Ungkaren 20 vs. 40.

– Det har gått i ett siden jeg kom tilbake, og tilbakemeldingene har vært utelukkende positive. Det var en fantastisk opplevelse å være med, smiler Festervoll.

– Hvordan har reaksjonene vært fra bransjen?

– Etter at jeg kom hjem, har vi faktisk fått en del oppdrag på bakgrunn all oppmerksomheten som TV-programmet har gitt. En kunde uttalte at de hadde lagt merke til at Adapt nå benytter seg av en ny markedsføringsstrategi.



Forgubbing

30-åringen fra Asker er utdannet sivil­økonom ved Norges Handelshøyskole og er i dag partner i Adapt. Å si at han skiller seg ut i bransjen er ingen overdrivelse.

– Da jeg startet for syv år siden, var det utelukkende menn i dress i aldersgruppen femti pluss. Bransjen har lenge vært preget av en forgubbing, sier Festervoll, som er glad for at det har skjedd en endring.

– Jeg merker at interessen for faget vokser. blant folk på min egen alder Bransjen har gått fra å være en miljøfiende med sine vannkraftutbygginger til å bli det grønne svaret på miljøutfordringen.



Må stikke fingeren i jorda

Da er ungkaren mer kritisk til at så mange som ønsker å jobbe i bransjen er så idealistiske.

– Idealisme er fantastisk, men man må kombinere mål og forhåpninger med realisme. Vi må stikke fingeren i jorda og faktisk se på hva som er mulig å gjennomføre, sier energirådgiveren.

Han har stor forståelse for at olje- og energiministeren ikke uten videre kan svelge Fornybardirektivet, som vil pålegge Norge å øke sin produksjon av fornybar kraft med opptil 30 TWh.

– Vi kommer til å renne over av kraft i Norge. Hva skal vi med den? Bare på Vestlandet har industrien de siste månedene lagt ned kapasitet tilsvarende ca. 8 TWh. Norge har ikke behov for denne kraften. For land på kontinentet, som har mye fossil kraftproduksjon og mangel på sikker tilgang på energi, er situasjonen annerledes. Her er Fornybardirektivet mye mer fornuftig, sier Festervoll, som frykter at vi kan komme i en situasjon hvor tiltakene kan ødelegge økonomien i bransjen.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

2020 urealistisk

– Skal vi betale for at andre land skal få denne kraften? Kabler til utlandet vil bli en forutsetning. Men hvor mange kabler rekker vi å bygge ut innen 2020? Og er det nok kapasitet hos kabelprodusentene og vindmølleprodusentene når alle våre naboland også skal bygge kabler og vindmøller ? Vi kommer ikke til å komme i mål innen 2020, sier han engasjert.



Politikerne ser ikke sammenhenger

Et annet tema som vekker ungkarens engasjement er energieffektivisering.

– I Norge demoniserer vi elektrisitet og forherliger fjernvarme til tross for at begge bare er energibærere . Man må se på hva som er i den andre enden, ikke bare i dag, men gitt framtidens energimiks. Festervoll setter spørsmålstegn ved at myndighetene i nybygg og ved rehabilitering ønsker å fjerne behovet for oppvarming gjennom energieffektivisering, samtidig som de satser på en massiv fjernvarmeutbygging for å levere varme til de samme byggene.

– Det henger ikke på greip. Norske politikere har bare god vilje, men ser ikke sammenhenger.



Tro på gasskraft

Adapt har vært involvert i flere store gasskraftprosjekter inkludert løsninger knyttet til CO2-håndtering. Situasjonen i Midt-Norge som endte opp med Statnetts reservekraft­verk er trist, synes Festervoll. Men han har ikke gitt opp troen på gasskraft i Norge.

– Offshorenæringens ekstreme behov for energi åpner nye, spennende mulig­heter. Ingen oljeselskaper vil utelukkende basere oljevirksomhet på offshorevindkraft. Vi ser på modeller hvor man kombinerer gass-, vann- og vindkraft,.

Ungkaren jobber også med å finne en løsning for norsk kraftkrevende ­industri.

– Den franske modellen har krasjet. De involverte bedriftene klarer ikke å bære de store investeringene som modellen baserer seg på og EU vil trolig ikke godkjenne denne modellen. Vi ser på mer realistiske muligheter for å få på plass en industrikraftordning for industrien. Det er ikke lett, og det er ikke lenge til mange større bedrifter kan komme i en udekket situasjon.



No regrets

At Jørgen Festervoll selv skal forbli i en udekket situasjon etter TV-programmet, er vel heller tvilsomt. Selv vil han ikke bekrefte Se&Hørs oppslag om at han er forelsket.

– Det eneste jeg vil si er at jeg valgte en jente, og hvordan ståa er nå, kommenterer jeg ikke.

– Jeg må innrømme at jeg ble litt flau, da jeg så daten du hadde med tre damer på en båt?

– Ja, den var en bisarr opplevelse. Vi var kommet ganske langt ut i serien, og det var på tide å bli litt intime. Og det var rart å gjøre foran to andre.

– Hvordan er det å komme hjem å være en offentlig person?

– Selv om reaksjonene har vært utelukkende positive, har jeg kommet fram til at jeg ikke trenger å være så veldig synlig. Det er greit å kunne gå på Gardermoen og ikke være kjent. Men på den andre siden er jeg fornøyd med å ha disse DVD-ene i hyllen.

No regrets!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.