TV-tårnet uten framtid

Brannen, som indirekte kostet fire mennesker livet, har ført til store ødeleggelser på tårnets bærekonstruksjoner, og en stund var det også fare for at toppen skulle ramle ned. Denne situasjonen er nå under kontroll, melder russiske nyhetsmedier.

Brannen startet antakelig ved en elektrisk kortslutning i de tettpakkede kabelgatene 463 meter oppe i tårnet. Det har blitt spekulert i om tsjetsjenske opprørere står bak brannen, slik de hevder på sine Internett-sider, men brannen startet for høyt oppe i tårnet til at dette blir tatt alvorlig.

Overbelastet

Tårnet ble åpnet i 1967, og var opprinnelig et rent TV-tårn. Med årene har en mengde nye funksjoner blitt bygd inn i tårnet, og vekten fra utstyr og kabler er firedoblet siden åpningen.

Russiske teknikere hevder at brannen er en naturlig følge av den store økningen av kabler i allerede overbelastede kabelgater. Når nye kraftkabler blir lagt inntil gamle, uten at de får nødvendig kjøling, kan de overopphetes og isolasjonen smelte. Dette har trolig skjedd i Ostankino-tårnet.

Den langvarige brannen og varmeutviklingen har ført til at halvparten av stålvairene som holder konstruksjonen oppe har røket eller blitt ødelagt. Toppen har fått en liten luting, og politiet holder fremdeles folk unna i en sikkerhetssone på flere hundre meter rundt tårnet.

De fire omkomne døde da heisen de sto i falt 200 meter ned i bunnen av tårnet.

Les mer om: