IT

TV tapte frekvenskampen

Mobilt bredbånd gikk seirende ut av kampen om de ledige frekvensene fra det analoge bakkenettet.

Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
14. sep. 2009 - 09:18

Digital dividende

  • Frekvensområdet som blir ledig når det analoge bakkenettet slukkes, strekker seg fra 790 til 862 Mhz og kalles ”den digitale dividenden”.
  • Striden har stått om dividenden skal benyttes til digital-tv eller mobilt bredbånd i kombinasjon med andre tjenester.
  • Spørsmålet skaper debatt i hele Europa.

Samferdselsdepartementet har besluttet at det ledige frekvensområdet etter analog tv-kringkasting skal benyttes til mobilt bredbånd. Det aktuelle frekvensområdet som blir ledig strekker seg fra 790 til 862 Mhz og kalles ”den digitale dividenden”.

Moderne

Etter en høringsrunde våren 2008, har Samferdselsdepartementet jobbet internt med saken og avgjorde spørsmålet i helgen.

- Frigjorte frekvensressurser fra den digitale dividenden skal brukes til moderne mobile kommunikasjonstjenester og mobilt bredbånd landet over, heter det i en pressemelding fra departementet.

Dette er på linje med kravene fra IKT Norge: Krever bredbånd i nye frekvenser

Europa

Dette er i tråd med utviklingen ellers i Europa. Også utenfor Norges grenser diskuteres det hvordan man skal bruke det ledige frekvensområdet etter hvert som bakkenettet blir digitalisert.

Nabolandene Sverige, Finland og Danmark satser alle på mobilt bredbånd, eventuelt også andre digitale tjenester.

Samkjøring

EU-kommisjonen jobber for at medlemslandene koordinerer sin bruk av dividenden. Her er telekom-kommissær Viviane Redings stab i ferd med å gjøre opp status etter en nylig avsluttet høring i sommer og høst.

Foreløpig tegnes et bilde i favør av mobilt bredbånd.

– Sverige, Finland, Danmark, Sveits, Frankrike, Tyskland og Spania har kunngjort at frekvensene 790-862 MHz av den digitale dividenden skal kunne tildeles mobile tjenester. Debatten går høyt i mange land i Europa, hvor de fleste ikke har bestemt seg ennå, sier seksjonssjef Bjarte Sørhus hos Post- og teletilsynet, til Teknisk Ukeblad.

Økonomiske følger

Samferdselsdepartementets beslutning har stor økonomisk betydning for en rekke aktører.

NTV distribuerer digital kringkasting for Riks-TV og har behov for flere frekvenser for å øke tilbudet og gi bedre kvalitet på bilde og lyd.

Telekombransjen trenger dividenden til mobilt bredbånd, der kapasitetsbehovet øker kraftig i årene fremover.

Sponsing

Å satse på mobilt bredbånd er i tråd med satsingen på offentlig sponsing av bredbånd med bedre kapasitet i neste valgperiode, som regjeringen presenterte nylig.

Les mer her: Anbefaler 50 megabit

I sin pressemelding peker departementet på at de ledige frekvensene gir god økonomi i den mobile bredbåndsutbyggingen.

- Disse frekvensene gir bedre dekning enn andre frekvensressurser som blir brukt til mobilkommunikasjon. Radiosignalene rekker lenger og følger landskapet bedre enn signaler basert på høyere frekvenser. Siden man dermed trenger færre basestasjoner, blir det betydelig rimeligere å bygge ut et godt mobilt bredbåndsnett i hele landet med disse frekvensene, skriver Samferdselsdepartementet.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.