IT

Tusenvis uten internett

Bilde: Holm, Morten

Fem høyspentkabler er rammet av brannen på Oslo S natt til onsdag.

Kuttet bredbåndet

I tillegg til at hele togtrafikken er lammet, skal en rekke abonnenter være uten telefon og internett. Bredbåndstilgangen til Bane Tele går ut fra Oslo S, noe som betyr at alle Oslo-kunder potensielt kan være rammet.

Informasjonssjef Knut Solli i Telenor opplyser at 26 leide telesamband er rammet, inkludert BaneTele.

Informasjonssjef Terje Lübeck i BaneTele sier de foreløpig ikke har full oversikt over hvor mange av abonnentene som er rammet.

– Men kundene kan ha andre reserveløsninger, så vi har ikke oversikt over hvilke kunder som er helt nede, sier Lübeck til NTB.

Alle tog står

BaneTele har kun bedriftskunder, men blant dem er store teleoperatører som Tele2 og Get. Det betyr at tusenvis av privatabonnementer også kan være rammet.

– Det som er ekstra uheldig er at vi ikke får komme på stedet og sette i gang nødstrømsaggregatet vårt, på grunn av røyk og gassfare, sier Lübeck.

– Det er uvisst hvor mange som er rammet. Foreløpig er det så mye røyk i kulverten der det brant at de ikke har kunnet sende inn folk for å undersøke skadene. Dermed vet de heller ikke når skadene kan utbedres, sier informasjonssjef Morten Schau i Hafslund til NTB.

Flere bedrifter melder om at de ikke har internett, blant annet nyhetsbyrået NTB, som melder at deres eget datasystem er rammet.

80 000 pendlere

80.000 pendlere rammes av togstans, NSB anbefaler folk å jobbe hjemme, eller ta bil eller buss. Det er uklart når togene kan gå som normalt på Østlandet.

Problemene startet med en kortslutning i en kabel på Oslo S ved midnatt. Røyken spredte seg via ventilasjonsanlegget og hele Oslo S, inkludert togledersentralen, ble evakuert. Dermed ble også all togtrafikken på Østlandet rammet.

– Stansen varte så lenge at vi ikke klarer å være på plass med alle tog når morgenrushet starter onsdag, sier vakthavende informasjonssjef Harry Korslund i Jernbaneverket til NTB.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.