BYGG

Tusenvis av nasjonalskatter brant i Brasil

– 200 år med arbeid, forskning og kunnskap har gått tapt, sier president Michel Temer.

Flammene stod ut av det 200 år gamle nasjonalmuseet i Rio de Janeiro, Brazil søndag. Ifølge museets nettsider har de tusener av gjenstander relatert til Brasils og andre lands historie.
Flammene stod ut av det 200 år gamle nasjonalmuseet i Rio de Janeiro, Brazil søndag. Ifølge museets nettsider har de tusener av gjenstander relatert til Brasils og andre lands historie. Leo Correa / AP
3. sep. 2018 - 09:34

Museet var stengt da brannen brøt ut i 19.30-tiden lokal tid søndag, og ingen var i bygningen, ifølge brannvesenet. Museet ligger i Rio de Janeiro, like ved fotballstadionet Maracanã.

Flammene spredde seg raskt ettersom det er mye brennbart materiale inne i bygget, ifølge brannvesenet. Om lag fem timer etter at brannen brøt ut, var den fortsatt ikke slukket. De 80 brannfolkene som deltar i slukningsarbeidet hadde imidlertid flammene «omtrent under kontroll», ifølge brannvesenet.

Folk ser på at flammene river ned det 200 år gamle nasjonalmuseet i Rio de Janeiro, Brazil søndag. <i>Foto:  Leo Correa / AP</i>
Folk ser på at flammene river ned det 200 år gamle nasjonalmuseet i Rio de Janeiro, Brazil søndag. Foto:  Leo Correa / AP

Sammen med ansatte ved museet kjemper de en desperat kamp for å redde noen av historiske gjenstandene.

– Tragedie

Museet ble grunnlagt i 1818 av kong Johan VI av Portugal og er det viktigste i Brasil, med landets mest verdifulle eiendeler. Om lag 20 millioner gjenstander skal ha vært på utstilling eller lagret i museet, inkludert samlinger fra konge- og keiserfamiliene i Portugal, og historiske samlinger fra arkeologisk og antropologisk arbeid.

Selv om de fortsatt kjemper for å redde gjenstander, slår myndighetene allerede fast at mesteparten av museets innhold har gått tapt.

– Dette er en tragisk dag for Brasil. 200 år med arbeid og forskning og kunnskap er gått tapt, sier president Michel Temer i en uttalelse.

– Det er umulig å beregne hvor store verdier som har gått tapt, legger han til.

Museumsdirektøren betegner brannen som en kulturell tragedie.

Ifølge Hydro Rein besto arealene for det meste av dyrket mark og forlatte jordbruksområder før solcelleparken kom. Scatec skriver at de fjernet 70 bikuber og sendte frø fra 74 planter til en frøbank, før byggingen startet.
Les også

Norske industrikjemper bygger gigantisk solprosjekt

Det brasilianske nasjonalmuseet i brann i Rio de Janeiro. <i>Foto:  Peter Byrne / AP</i>
Det brasilianske nasjonalmuseet i brann i Rio de Janeiro. Foto:  Peter Byrne / AP

Historisk

På museet var det kunst og gjenstander fra gresk-romersk tid og Egypt, i tillegg til de eldste menneskelige levningene som noen gang er funnet i Brasil, det om lag 11.500 år gamle skjelettet til den paleo-indiske kvinnen «Luzia».

Museet huset også skjelettet av en dinosaur funnet i regionen Minas Gerais, og den største meteoritten som noen gang er funnet i Brasil. Den har fått navnet «Bendego» og veide 5,3 tonn.

kart
Les også

NTP: Nye Veier mister to veiprosjekter i Troms

Gjenstander fra nærmere 400 år med brasiliansk historie, fra portugiserne ankom området på 1500-tallet til republikken Brasil ble grunnlagt i 1889, var også lagret der.

Det brasilianske nasjonalmuseet i brann i Rio de Janeiro. <i>Foto:  Leo Correa / AP</i>
Det brasilianske nasjonalmuseet i brann i Rio de Janeiro. Foto:  Leo Correa / AP

– Sinne

Luiz Fernando Dias Duarte, visedirektør ved museet, sier han er «motløs og særs forbannet» over at museet har brent ned.

Museet har tilknytning til Det føderale universitetet i Rio de Janeiro, og de siste årene har myndighetene kuttet i bevilgningene.

Duarte anklager myndighetene for å ha forsømt museet over lengre tid, og sier det aldri har fått den oppmerksomheten det burde hatt.

– Vi kjempet for flere år siden, med flere ulike regjeringer, om å få ressurser til å ta ordentlig vare på alt som ble ødelagt i dag, sier han.

Folk ser på at flammene river ned det 200 år gamle nasjonalmuseet i Rio de Janeiro, Brazil søndag. <i>Foto:  Leo Correa / AP</i>
Folk ser på at flammene river ned det 200 år gamle nasjonalmuseet i Rio de Janeiro, Brazil søndag. Foto:  Leo Correa / AP
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.