DOKTORGRADER

Turbulent strømning

20. juni 2001 - 13:38

Resultatene i arbeidet kan bli brukt til å utvikle bedre verktøy for å beregne turbulent strømning i industrielle anvendelser.

Turbulent strømning i fluider som vann og gass er et av de viktigste uløste områdene innen den klassiske fysikken. Tradisjonelt er turbulens blitt studert eksperimentelt i for eksempel vindtunneler. I den senere tid har regnekraften i superdatamaskiner gjort numeriske studier av turbulent strømning mulig. Lygren har studert den turbulente strømningen mellom roterende disker.

Diskene er en forenkling av geometrier som man blant annet finner i vannturbiner. De matematiske ligningene som beskriver strømningen er blitt løst ved bruk av superdatamaskiner. På denne måten er intensiteten og utbredelsen til turbulensen beregnet, og de underliggende mekanismene som skaper turbulensen er kartlagt.

Avhandlingen har tittelen Simuleringer av turbulent strømning mellom en roterende og en stasjonær disk. Den er utført ved Institutt for mekanikk, termo- og fluiddynamikk, NTNU, med professor Helge I. Andersson som veileder. Arbeidet er utført med støtte fra Norges forskningsråd. Arbeidet var med på å bidra til at Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim tildelte Lygren "Kjøpmann Trond Lykkes pris 2001 for yngre forskere."

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.