KRAFT

Turbulens i Møre- og Romsdal

VISJONER LAGT I SKUFFEN: En hemmeligholdt rapport konkluderer med at Danmark kan redusere sine klimagassutslipp med 30-40 prosent innen 2020, blant annet ved hjelp av en storstilt satsing på vindkraft.
VISJONER LAGT I SKUFFEN: En hemmeligholdt rapport konkluderer med at Danmark kan redusere sine klimagassutslipp med 30-40 prosent innen 2020, blant annet ved hjelp av en storstilt satsing på vindkraft. Bilde: SCANPIX
Jannicke Nilsen
24. juni 2008 - 13:35

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt konsesjon til det landbaserte Haramsfjellet vindkraftverk i Møre- og Romsdal.

Samtidig har energimyndighetene satt foten ned for Haugsjordet vindkraftverk i Sande kommune og Fræna vindkraftverk i Fræna kommune.

16 turbiner

Den innvilgede konsesjonen gir Haram Kraft AS tillatelse å sette opp et vindkraftverk med 16 vindturbiner med inntil 90 meters høyde, hver med installert effekt på 4,5 MW på Haramsfjellet.

Årsproduksjonen blir på rundt 200 GWh, noe som tilsvarer et gjennomsnittlig årsforbruk for rundt 11 800 husstander.

Det er en turbulent dag for vindbransjen i Midt-Norge. NVE har også innvilget Norges første havvindkonsesjon, mens to andre søknader ble avslått.

Les også:
Første ja og nei til offshore vindkraft

Årsaken til avslagene for Haugsjordet og Fræna vindparker er at områdene har dårligere vindforhold, og dermed dårligere utsikter til kraftproduksjon enn eksisterende vindkraftanlegg i regionen, ifølge en pressemelding fra NVE.

Konsekvenser vindkraftanleggene kan ha for fugl, har også betydning.

Fornøyd

Haram kraft er glade for at NVE valgte å gi Haram vindkraftverk konsesjon, og mener vedtaket viser at energimyndighetene har vilje til å styrke forsyningssikkerheten lokalt og regionalt i et underskuddsområde.

- Vi synes det er svært positivt at NVE i dag har gitt konsesjon til vindkraftverket på Haramsfjellet. Dette viser vilje til å åpne for produksjon av ny fornybar energi i en region der vi har en utfordrende kraftsituasjon, sier daglig leder i Haram Kraft AS, Børge Sylte.

Venter på støtte

Rammebetingelser for vindkraft må imidlertid på plass før Haram vindkraftverk kan bli en realitet, melder daglig leder i Haram Kraft, Børge Sylte i en pressemelding.

Tafjord Kraftnett AS har også fått konsesjon til å bygge og drive en 132 kV kraftledning for å knytte Haram vindkraftverk til kraftnettet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.