Vinden hylte i orkans styrke, regnet blåste i øret og helikopteret kunne ikke ta av. En høstdag på Sleipner-feltet i Nordsjøen er ingen spøk. Men videoopptak ble det.
Trude Sundset (39) lar seg ikke stoppe når hun har sjansen til å fortelle om det spennende hun jobber med.
NRKs populærvitenskapelige program Schrødingers katt hadde fattet interesse for hvordan Statoil blir kvitt CO 2 ved å pumpe den tilbake i reservoaret. Et prosjekt som hadde startet lenge før Sundset hadde begynt i Statoils forskningsavdeling i Trondheim, men som hun de siste årene har hatt ansvaret for å videreutvikle.
Paradoksalt nok har TV-selskaper i Australia, Storbritannia og Tyskland oppdaget det unike Sleipner-prosjektet for flere år siden. Først i år fattet NRK interesse, og da ved en tilfeldighet.
- Jeg var oppom redaksjonen i Newton (program om naturvitenskap for barn) for å fortelle om finalen i First Lego League. Da fortalte jeg også litt om det jeg jobbet med, sier hun. Ideen ble fanget opp og kollegene i Schrødingers katt koblet inn. De spurte forbauset "driver vi med dette her i landet?". Dermed var det full rulle med intervjuer og plattformbesøk.
- Det var faktisk første gangen jeg var på en plattform, sier hun. Været var så dårlig at både hun og NRK-teamet måtte bli en ekstra dag på Sleipner.
Verdensleder
- Vi får henvendelser fra hele verden om CO 2-injeksjon. Sleipner var det første feltet der utskilt CO 2 ble kjørt tilbake i reservoaret, sier Sundset.
Hun er forskningsleder for Statoils Energi 21-prosjekt med base i forskningssenteret i Trondheim. Temaene er CO 2-lagring, CO 2 -fangst og hydrogen. 10-15 personer i Statoil jobber på prosjektet, store deler av arbeidet utføres utenfor landets grenser.
- Vi bruker bevisst internasjonale forskningsmiljøer. Da blir vi mer synlige og det er lettere å komme til en internasjonal konsensus om hvordan CO 2-injeksjon virker, sier hun. Det har gitt Statoil en lederrolle på CO 2-lagring. Statoilforskerne er ettertraktede foredragsholdere. Seks års erfaring fra Sleipner viser at CO 2-en forblir i reservoaret. Hvert år pumpes en million tonn CO 2 ned igjen etter å ha blitt skilt ut fra den produserte naturgassen.
Det andre store CO 2-prosjektet er fjerning av CO 2 fra røykgass. Her har Statoil fått med seg åtte andre olje- og energiselskaper og sikret støtte fra Forskningsrådet, det amerikanske energidepartementet og EU-kommisjonen.
- På den måten unngår vi å gjøre samme forskning flere ganger, sier Sundset. Nå jobber hun for å få prosjektet inn i EUs 6. rammeprogram for forskning. Målet er at Statoil og Norge skal lede internasjonalt..
Inspirerer barna
Å være leder for flere internasjonale prosjekter er en stor nok oppgave for de fleste, men ikke for Trude Sundset. Hun snakker entusiastisk om hvordan opplegg som First Scandinavia, der hun er styreleder, får barn og unge til å bli interessert i naturvitenskap og teknologi. Det er i denne sammenhengen hun har fått presseerfaring. Det tar langt tid og krever utholdenhet å få journalister til å tenne på å lage reportasjer om slike arrangementer. I år lyktes det med oppslag i Dagens Næringsliv om finalen i Trondheim. Den lokale finalen i Oslo fikk dekning i NRKs Lørdagsrevyen. I tillegg var detl oppslag i lokalpressen om lokale arrangementer over hele Skandinavia.
Trude Sundset har tatt initiativet til Eksperimentklubben på Vitensenteteret i Trondheim. Den er åpen for alle unge i alderen 10-14 år i vinterferien og fire uker av sommerferien. Lokale medlemmer av Norske Sivilingeniørers Forening i Trondheim er med som frivillige medhjelpere. Trude Sundset er også aktiv i NIF. Hun er leder av Trondheim avdeling og med i NIFs fagutvalg. På NIFs faglige konferanse i juni i år fikk Trondheim " Flink avdeling"-prisen
Første gang hun gjorde seg bemerket i NIF-sammenheng var på representantskapsmøtet i 1997. Da utfordret hun foreningens ledelse til å jobbe mer med vilkårene for sivilingeniører som har barn. Det fins annet her i livet enn lønn og pensjon. Hvordan skal for eksempel forholdene legges til rette for tokarrierefamilier? Utspillet ble tatt alvorlig og nyvalgt president Einar E. Madsen lot seg fotografere med et lite barn på armen og gikk ut med budskapet om at NIF vil kreve mer for småbarnsfamiliene.
Ingen TV-slave
- Hvordan rekker du alt?
- Jeg har det gøy og utvikler andre deler av meg selv enn de rent faglige. Arbeidet i NIF og First Legio League nyter jeg godt av som forskningsleder i Statoil. Jeg har vært heldig og har hatt sjefer som har tillatt meg å gjøre flere ting. Og jeg er velorganisert og flink til å finne løsninger, sier Sundset som har angst for å fremstå som Tårnfrid (Otto Jespersens parodi på en karrierekvinne).
Med en dr.ing som mann og to døtre er det ingen spøk å organisere hverdagen. Tidligere var det han som reiste mest, nå er det hun. Men det er visse ting som har førsteprioritet.
- Jeg har enkelte sjekkpunkter for å unngå at jeg tar på meg for mye. Et av dem er å være med på møtene på skolen der barna går, sier hun.
NRK, TV2 og de øvrige kanalene har lite å hente hos Sundset som bruker tiden til andre ting. Kanskje med ett unntak: Musikkprogrammet Beat for beat på fredagene. Da kommer korsangeren frem igjen, og hun og døtrene synger med av full hals.
Hun har spilt piano og sunget i kor tidligere, men det måtte hun prioritere vekk. Statoils ansatte i Trondheim er de få som fortsatt får oppleve henne, i julebordsrevyen. Men ikke i år.
- I år har jeg ikke rukket å bli med på julebordsrevyen. Der ser du, jeg kan si nei, sier hun.
Noen treg trønder er Sundset ikke, enda hun er født og oppvokst i Trondheim. Men kanskje slår arven fra Sunnmøre ut, tre av fire besteforeldre er derfra.
Løsning for TU
Sundset har også engasjert seg i Teknisk Ukeblad som hun mener er det sterkeste bindeleddet mellom medlemmene og foreningen.
- Jeg vil jobbe for å styrke Teknisk Ukeblad på bekostning av Tekno (NIFs eget blad). Tekno er kostbart og til en viss grad en konkurrent til TU, sier hun.
Frem mot neste representantskapsmøte mener hun navnet på foreningen og styrking av TU er viktigst å jobbe for.
- Jeg strever med det foreslåtte navnet Tekna, jeg tror det er fremmedgjørende. Dessuten er timingen feil. Det blir et dobbeltbudskap når NIF løper til Kirke- utdannings- og forskningsdepartementet for å få retten til å dele ut sivilingeniørtittelen når foreningen samtidig vil endre navn på foreningen, sier hun.
- Det bekymrer meg at vi har så lite fokus på hva medlemmene mener. Jeg kunne ønsket meg en utvidet prosess der medlemmene er med. Dersom vi gjør store endringer på tvers av medlemmenes ønsker risikerer vi å få en splittelse.
Visjonen
Energi 21 er Statoils satsing på fremtiden. Foruten håndtering av CO 2, omfatter det fornybare energiformer som hydrogen og brenselceller.
- Det er lett å ha for kort tidshorisont. Vi må tenke langsiktig, 20-30 år fremover. Det er fantastisk stimulerende å jobbe i et selskap som Statoil med noen av de mest givende oppgavene. Særlig når prosjektene har veldig god forankring i toppledelsen. Olav Fjell er veldig opptatt av hydrogensamfunnet, sier hun.