IT

Turboen på i mobilutbygging

8. mai 2008 - 14:17

Kampen om de mobile databrukerne tilspisser seg.

Nordisk Mobiltelefon var først med ICE-nett og kan skryte av veldig god nasjonal dekning.

Turbo-turbo

Så kom Netcom med det de kalte Turbo-3G, som er et mer populært navn på fagbetegnelsen HSDPA.

Og til slutt åpnet Telenor sitt turbonett, og i turbo fart. Nå øker de turbotrykket enda mer.

Dekker de fleste

Alle norske tettsteder med mer enn 200 innbyggere skal få HSDPA i år, lover selskapet. Da dekker de 86 prosent av befolkningen.

Maksimal nedlastningshastighet med HSDPA i dag er 3,6 Mbit/s og neste revisjon av nettet vil doble dette til 7,2 Mbit/s. Men som alltid er det snakk om delt kapasitet, og jo flere som logger seg på, jo mindre kapasitet blir det til den enkelte.

Voldsom vekst

Nå opplever selskapet en voldsom trafikkvekst på data.

I siste kvartal økte den 70 prosent fra det foregående og selskapet har nå over 60 000 kunder på mobil datatrafikk.

Hyttefelt

—På vegne av distriktene er dette er en avgjørelse jeg er veldig glad for. Når vi åpnet nettet i fjor hadde vi dekning i de ti største byene, så besluttet vi å bygge ut alle steder med mer enn 1000 innbyggere. Nå går vi altså helt ned til 200. Vi har også fått veldig god dekning i hytteområdene og det vil mange merke godt i sommer. Denne utbyggingen vil i fortsette neste år, sier dekningsdirektør i Telenor Bjørn Amundsen.

Nytt bånd

Amundsen venter spent på at Post- og teletilsynet skal gi konsesjon til utbygging av 3G i 900 MHz-båndet. Får de det snart, vil Telenor starte et pilotprosjekt valdig raskt. Det vil kunne gi en Dekning med HSDPA som nærmer seg dekningen til GSM-nettet i dag.

Nærmer seg 100

— Vi ser for oss å bruke 900-båndet til 3G i distriktene og 2,1 GHz i byene. Det vil på sikt gi oss en høyhastighets datadekning til 99,86 prosent av befolkningen.

Ironien sitter løst

—Vi får bare ønske Telenor velkommen etter på HSDPA. Vi har 60 prosent befolkningsdekning i dag og skal ha over 80 prosent i løpet av året, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom.

Dekker landet

— Husk at selv når Telenor lover 87 prosent befolkningsdekning så dreier det seg om steder der forlk bor og de vil dekke under 20 prosent av landarealet. Med vårt Ice-nett dekker vi allerede over 90 prosent av befolkningen og vi har over 75 prosent dekning av Norges landareal. Det kan vi gjøre fordi vi bruker 450 MHz-båndet som har veldig god rekkevidde, sier administrerende direktør i Ice.net, Matthias Peter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.